Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordic Talks: Möt poddens nya programledare

20.03.23 | Nyhed
Josefine Volqvartz nordic talks

Josefine Volqvartz is the host of the Nordic Talks podcast.

Photographer
norden.org

Josefine Volqvartz är den nya rösten bakom podden Nordic Talks.

Josefine Volqvartz är den nya rösten bakom Nordic Talks, podden som delar med sig av konkreta åtgärder mot de största utmaningarna världen står inför. Hennes första avsnitt sänds onsdagen den 12 April.

I nästan tre år har Nordic Talks samlat några av de smartaste människorna inom sitt område för att inspirera och prata om lösningar på några av de största utmaningarna vi står inför på vår planet – från klimatförändringar till digitalisering och från mental hälsa till lika rättigheter.

– Som journalist har min ambition varit att uppmärksamma lösningar på några av världens svåraste utmaningar. Därför är jag så glad att ta över som programledare för Nordic Talks, som inte bara ger nya perspektiv på hur man gör världen grönare, bättre och mer hållbar, utan också ger praktiska insikter om vad du och jag kan göra för att driva på positiva förändringar, säger Josefine Volqvartz. Hon tar över programledarrollen från Afton Halloran.

Jag är så glad att ta över som programledare för Nordic Talks.

Josefine Volqvartz

Fräscha, nyanserade insikter

Josefines karriär började i London som journalist på den brittiska tidningen Guardian och tv-bolaget CNN. År 2005 hjälpte hon till att grunda och konceptualisera den hyllade nyhetskanalen Al Jazeera English, där hon senare jobbade som reporter och producent. Efter en period i både Mellanöstern och Sydafrika återvände Josefine till Norden. I dag är hon baserad i Köpenhamn, där hon arbetar med konstruktivt berättande på kommunikationsbyrån Lead Agency.

Nu kan hon också lägga till poddprogramledare till sitt cv. I sitt första poddavsnitt den 12 April kommer tre klimat- och genusaktivister från Tanzania, Danmark och Italien att titta närmare på den förlust- och skadefond man enades om vid FN:s senaste klimatkonferens, COP27. Vad krävs för att den ska fungera? Hur kan länder se till att de pengar som behövs för fonden samlas in, och vilken roll kan vi alla spela för att det ska ske?

– I en värld där ekokammare i allt högre grad dominerar nyheterna är det ett stort nöje att erbjuda fräscha, nyanserade insikter från passionerade aktivister, kunniga experter och drivna beslutsfattare som använder sin röst för att inspirera till goda handlingar, säger hon.

Specialavsnitt värda att lyssna på

Medan du räknar ner till 12 April kan du lyssna på de två nyligen släppta specialsäsongerna om Ukraina och COP27. I tre avsnitt ger vi mikrofonen till ukrainska och ryska kvinnor, alla baserade i Norden, för att höra deras personliga berättelser om hur det senaste året har varit för dem. Specialsäsongen vill se om det fortfarande finns hopp om dialog och förtroende mellan människor, nu eller i framtiden, eller om Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina har förstört allt hopp om dialog mellan ukrainare och ryssar.

I specialsäsongen om COP27 kan du höra sex avsnitt som spelats in live i den nordiska paviljongen i Sharm el-Sheikh i november. Avsnitten tar bland annat upp regenerativa städer, urfolkssamhällen och ändamålsenlig finansiering. De medverkande är Espen Barth Eide, Norges klimat- och miljöminister, Jo da Silva, global chef för hållbar utveckling på Arup, Jon Johnsen, vd för PKA Pension, Avijâja Jepsen, specialkonsult för Grönlands regering Naalakkersuisut, och Markku Ollikainen, professor i miljöekonomi vid Helsingfors universitet.

Bygger på liveinspelade samtal

Nordic Talks bygger på en serie liveinspelade samtal som ägt rum och spelats in över hela världen. Konceptet lanserades av Nordiska ministerrådet 2020 under parollen ”Act to inspire – Inspire to act”.

Hittills har cirka 500 tänkare, opinionsbildare och entreprenörer deltagit i fler än 150 livesamtal i över 50 länder, vilket resulterat i 50 poddar.

Samtalen kretsar kring FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Genom samtal med nordiska och internationella röster har uppdraget varit att inspirera alla att agera för en bättre och mer hållbar framtid. Alla talare har sin egen ”åtgärdspunkt” för vad publiken kan göra för att agera i vardagen utifrån det de just hört.