2011 Gyrðir Elíasson, Island: Milli trjánna

2011 Gyrðir Elíasson, Island: Milli trjánna

Om forfatteren

Gyrðir Elíasson er opvokset i Sauðárkrókur på nordvest-Island, men bor nu i Reykjavik. Hans første digtsamling udkom i 1983. Han har siden da bl.a. udgivet digtsamlinger, romaner og novellesamlinger. Han er desuden en flittig oversætter, først og fremmest fra engelsk, bl.a. nogle af William Saroyans og Richard Brautigans værker. Gyrðir har i årevis været udpeget som "den store stilist" i islandsk nutidslitteratur. Han fik Den islandske litteraturpris i 2000 for novellesamlingen Gula húsið (Det gule hus) og har været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris to gange (1991 og 2002) før han fik prisen i 2011.

Om værket

”Mellem træerne” er en samling bestående af 47 nye noveller, der alle kendetegnes ved den uanstrengte, billedrige stil, som pryder Gyrðirs værker. Stofmæssigt tager denne samling forfatterens tidligere romaner og korte prosa i hånden. Ligesom før mærker man tydeligt de forskellige former for uhygge og gåder, samt ensomhed, drømme, rejser, barndomserindringer og fremtidssyner, og desuden den charmerende humor, læserne kender fra de tidligere værker. ”Mellem træerne” er den ottende novellesamling fra Gyrðir Elíasson, som for sin foregående novellesamling Steintré (Stentræer) i 2009 blev nomineret til den fornemme Frank O’Connor-litteraturpris.

Milli trjánna (Mellem træerne)

Udgivet af: Uppheimar 

Udgivelsesår: 2009

Bedømmelseskommiteens begrundelse

Nordisk Råds Litteraturpris 2011 tildeles den islandske forfatter Gyrðir Elíasson for novellesamlingen Milli trjánna (Bland träden). Der er tale om stilistisk ordkunst på et højt niveau som skildrer indre og ydre trusler i dialog med verdenslitteraturen.