Den islandske film "Lamb" vinder Nordisk Råds filmpris 2022

01.11.22 | Nyhed
Lamb, winner of Nordic Council Filmprize 2022
Photographer
Magnus Fröderberg, norden.org
Nordisk Råds filmpris 2022 går til den islandske film <i>Lamb</i> af instruktør og manuskriptforfatter Valdimar Jóhannsson, manuskriptforfatter Sjón samt producerne Hrönn Kristinsdóttir og Sara Nassim. De får prisen for et værk, som juryen beskriver som en unik fortælling om tab, sorg og rædsel.

Prisen blev uddelt tirsdag aften i Helsingfors i forbindelse med Nordisk Råds session, og vinderne modtog prisen af Finlands statsminister, Sanna Marin.

 

Vinderen af Nordisk Råds filmpris får statuetten Nordlys og 300.000 DKK, som deles mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og producer. Dette skal understrege, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

 

Lamb med blandt andre Noomi Rapace og Hilmir Snær Guðnason i rollerne, er skrevet af den kendte islandske forfatter Sjón og filminstruktøren Valdimar Jóhannsson, som også har instrueret filmen. Lamb havde verdenspremiere i Cannes i kategorien Un Certain Regard 2021, hvor den vandt prisen for originalitet.

Juryens motivering

I Lamb skaber instruktøren en unik fortælling om tab, sorg og rædsel. Den særdeles originale historie udforsker klassiske temaer i menneskets interaktion med moder natur og konsekvenserne af at trodse hendes kræfter.  Den beskæftiger sig også med skønheden og brutaliteten ved forældreskabet og de yderligheder, som vi kan gå til for at værne om den lykke, som vi føler, at vi har ret til.

 

Filmen er en både en foruroligende og original filmisk oplevelse. Dyrenes sensitivitet over for selv den mindste forstyrrelse i deres omgivelser udnyttes effektivt til at skabe en fornemmelse af en konstant underliggende trussel, som på uforlignelig vis fremhæves af en altid opmærksom, om end diskret kameraføring og et ildevarslende lydbillede. 

 

Den skarpe anvendelse af få men meningsfulde elementer til at fremmane en uafbrudt følelse af frygt skaber en visuelt effektiv og atmosfærisk fortælleoplevelse.

 

Lamb er en imponerende debut for instruktøren, Valdimar Jóhannsson.

Originaltitel: Dýrið

Dansk titel: Lamb

Instruktør: Valdimar Jóhannsson

Manuskriptforfattere: Sjón og Valdimar Jóhannsson

Producere: Hrönn Kristinsdóttir og Sara Nassim

 

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Vinderen modtager statuetten "Nordlys" og 300.000 danske kroner ved prisuddelingen, som finder sted i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Winner speech for Dýrið (Lamb), by Valdimar Jóhannsson, Sjón, Hrönn Kristinsdóttir and Sara Nassim, the winners of the 2022 Nordic Council Film Prize. The winner was presented by Sanna Marin, Prime Minister of Finland.