Eivør Pálsdóttir fik Nordisk Råds musikpris 2021

02.11.21 | Nyhed
Eivør Pálsdóttir fick Nordiska rådets musikpris 2021

Eivør Pálsdóttir fick Nordiska rådets musikpris 2021

Photographer
Norden.org/Magnus Fröderberg
Den færøske musiker Eivør Pálsdóttir fik Nordisk Råds musikpris 2021 for sit utrættelige arbejde i de senere år, som har sat hendes hjemland i rampelyset, og for at hun hele tiden benytter sig af sin musikalske arv og sit modersmål.

Eivør Pálsdóttir modtog prisen af dirigent og komponist Phillip Faber under den livetransmitterede prisuddeling i Skuespilhuset i København tirsdag aften. Hvert andet år gives prisen til et værk af en nulevende komponist, og hvert andet år (som i år) gives prisen til et ensemble eller en artist.

Juryens motivering

Nordisk Råds musikpris 2021 går til Eivør Pálsdóttir fra Færøerne. Eivør Pálsdóttir har skabt en enestående karriere siden hun, nærmest flyvefærdig, debuterede på den musikalske scene i sit hjemland, Færøerne. Hun er en gudsbenådet musiker med en smuk sangstemme og en fremragende guitarist. Med sit altomfattende sceniske nærvær har hun betaget musikelskere over hele verden. Hun udgav sit første eponyme album i år 2000. Det er en folk/jazz-agtig affære, og siden da har hun arbejdet med en bred vifte af genrer, blandt andet støjrock, country, eksperimenterende musik, klassisk musik og rendyrket pop-diva materiale. Alle disse bedrifter er gennemsyret af en bemærkelsesværdig kreativitet og integritet. 

Eivør Pálsdóttirs utrættelige arbejdsmoral har i de senere år sat fokus på hendes hjemland, og hun arbejder omhyggeligt med sin musikalske arv og sit modersmål. Eivør Pálsdóttir er en sand "nordisk" kunstner, men samtidig har hun formået at slå sit navn fast som en international popstjerne, der turnerer verden over med sit berømte sceneshow. Hun er en modig og nysgerrig kunstner, som skaber forbindelse til sit publikum med en bemærkelsesværdig lethed, og som udtrykker den menneskelige side af os alle med både værdighed og ynde.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 300.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.