Greta Thunberg ville ikke have Nordisk Råds miljøpris

29.10.19 | Nyhed
Greta Thurnberg
Photographer
Vincent Isore/Scanpix
Greta Thunberg blev tildelt Nordisk Råds miljøpris, men valgte ikke at tage imod prisen som en protest mod manglende klimahandling.

Miljøprisen blev delt ud af den svenske miljøaktivist Noura Berrouba. Isabelle Axelsson og Sophia Axelsson fra FridaysForFuture repræsenterede Greta Thunberg Greta Thunberg på den live-transmitterede prisfest i Stockholm tirsdag aften. De fremførte Greta Thunbergs budskab fra scenen om, at miljøet ikke behøver flere priser.

Bevægelse

FridaysForFuture er navnet på den bevægelse, som Greta Thunberg startede, da hun i august 2018 strejkede fra skolen i tre uger, for i stedet at sætte sig foran Sveriges riksdag og protestere mod manglende klimatiltag fra politikerne.

Thunberg rejser for tiden på det amerikanske kontinent. Hun skal efter planen deltage ved FN's klimaforhandlinger i Chile i december.

Juryens begrundelse

Temaet for årets pris var "initiativer som fremmer bæredygtigt forbrug og produktion ved at gøre mere og bedre med mindre". Greta Thunberg blev nomineret af både Sverige og Norge.

Juryen begrunder Gretas sejr således: Nordisk råds miljøpris 2019 går til Greta Thunberg for at have vakt liv i klima- og miljødebatten på et kritisk tidspunkt i verdenshistorien og inspireret millioner af mennesker verden over til at kræve mærkbare tiltag fra vores politikere.

Greta har siden sin første skolestrejke ikke blot skabt en global klimabevægelse, men også udfordret vores forbrugsmønstre og understreget behovet for politiske tiltag, som reducerer forbruget af CO2-intensive og ressourcekrævende varer og tjenesteydelser. Hun har vist vejen på sin egen personlige og konkrete måde, og hun har skabt en bevidsthed hos flere og flere mennesker, som tydeligvis allerede er begyndt at påvirke vores forbrug og vores rejsevaner – helt i tråd med FN's verdensmål nummer 12, som har overskriften "Ansvarligt forbrug og produktion". Det er også temaet for Nordisk Råds miljøpris i år. 

Greta har som ingen anden præsteret på kort tid at øge bevidstheden om klima- og miljøspørgsmål i de nordiske lande og i resten af verden. Hun har stædigt og overbevisende opfordret verden til at lytte til forskningen og handle ud fra fakta. Hendes påvirkning er blevet så omfattende, at der nu tales om en global "Greta Thunberg-effekt".

Greta når ud til verdens ledere og beslutningstagere, og hun engagerer børn og unge i de nordiske lande, i Europa og i flere andre verdensdele. Ved at opfordre politikerne til ikke kun at tale om nye grønne job, men i stedet tage klima- og miljøkrisen alvorligt, bidrager hun til en mere balanceret politisk debat.

Når hun møder modstand, og voksne siger, at der ikke er noget at gøre, at løbet er kørt, siger hun i stedet:  "... du er aldrig for lille til at gøre en stor forskel." Og det har hun virkelig bevist.

Om Nordisk råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.