Höskuldur Þórhallsson valgt til Nordisk Råds præsident

30.10.14 | Nyhed
Höskuldur Þórhallsson
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Island overtager præsidentskabet for Nordisk Råd i 2015 og vil fokusere på fremtidens Norden.

Valget og præsentationen af det islandske præsidentskab fandt sted under Nordisk Råds session i Stockholm. Höskuldur Þórhallsson fra Det Progressive Parti (F) vandt præsidentvalget over Steingrímur J. Sigfússon fra De Venstre-Grønne (VG). Guðbjartur Hannesson blev valgt til vicepræsident.

Programmet for det islandske præsidentskab har fået navnet "Nordens Fremtid", og ifølge den kommende præsident vil Island have tre fokusområder.

– For det første skal vi fokusere på udenrigspolitikken, og for det andet på velfærdssamfundet nu og i fremtiden. Endelig skal vi også tage diskussionen om borgernes samfund op – et tema som især er vigtigt for vores børns fremtid.

Arktis – et vigtigt udenrigspolitisk fokusområde

En stor del af de nordiske land- og havområder ligger i den arktiske region. Arktis får hele tiden mere og mere betydning på den udenrigspolitiske dagorden og bliver nu et fokusområde for det islandske præsidentskab.

– Der er meget diskussion om hvordan Arktis kan udvikles. Der er mange muligheder, men også mange udfordringer. Island vil øge samarbejdet med områderne i Vestnorden i forhold til tidligere.

Præsidentskabet vil fokusere mere på Vestnorden.

– Norden har tidligere haft et stort fokus på områder øst for Norden. Island vil satse mere på de vestlige områder når det gælder miljø, sikkerhed og handel.

Vil bekæmpe livsstilssygdomme hos børn

Den nordiske velfærdsmodel har længe været et vigtigt fokusområde i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd, og Island vil følge op på dette tema. Þórhallsson ønsker dog at der kommer mere fokus på børns velfærd.

– Vores børn er den vigtigste ressource vi har når vi retter blikket mod fremtiden. Vi skal derfor fokusere på deres velfærd og bekæmpe livsstilssygdomme som eksempelvis diabetes samt sygdomme der skyldes rygning og alkohol.


Se video med Höskuldur Þórhallsson (kun på islandsk).