Karin Rehnqvist vinder Nordisk Råds musikpris 2022

01.11.22 | Nyhed
Karin Rehnqvist
Photographer
Magnus Fröderberg, norden.org
Den svenske komponist, Karin Rehnqvist, modtog Nordisk Råds musikpris 2022 for værket Silent Earth i Helsingfors tirsdag aften. Silent Earth er et svimlende og stærkt opfordrende værk, som har taget bedømmelseskomitéen med storm. Med mesterlig hånd udtrykker Karin Rehnqvist musikkens unikke kapacitet 

Sidste års vinder af musikprisen, den færøske artist Eivør Pálsdóttir, overrakte prisen til Karin Rehnqvist ved den livetransmitterede prisuddeling i Musikhuset i Helsingfors tirsdag aften.

Juryens motivering

Nordisk Råds musikpris 2022 går til Karin Rehnqvist fra Sverige for værket Silent Earth.

 

Silent Earth er et svimlende og stærkt opfordrende værk, som har taget bedømmelseskomitéen med storm.  Med klimakatastrofen som baggrund vokser et stort anlagt musikdramatisk narrativ for kor og orkester frem, som fører lytteren fra is til ild med en urokkelig kraft. Rehnqvist viser i værket sin nærmest totale beherskelse af håndværket.  Med mesterlig hånd udtrykker Rehnqvist også musikkens unikke kapacitet til samtidigt at definere tid og rum, skabe levende musikalske billeder og give en emotionel oplevelse, som enhver kan fortolke på sin egen måde. Ud af mørket spirer samtidigt den kreative kraft, som vidner om, at netop den måske er menneskehedens håb.

 

Hvert andet år går prisen til et ensemble eller en solist, og hvert andet år (som i år) gives prisen til et værk af en nulevende komponist.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Vinderen modtager statuetten "Nordlys" og 300.000 danske kroner ved prisuddelingen, som finder sted i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris 2022 är Karin Rehnqvist för verket ”Silent Earth". Presentatör på prisutdelningen i Musikhuset i Helsinfors, Finland, var Eivør Pálsdóttir, artist och vinnare av Nordiska rådets musikpris 2021.