Maija Kauhanen vinder Nordisk Råds musikpris 2023

31.10.23 | Nyhed
Maija Kauhanen vinder Nordsik Råds musikpris 2023

Maija Kauhanen vinder Nordsik Råds musikpris 2023

Photographer
Magnus Fröderberg, norden.org
Den finske folkemusiker, sanger og sangskriver og kanteleartist, Maija Kauhanen, fik Nordisk Råds musikpris 2023. Kauhanen er en eksplosivt stærk og alsidigt fremragende musiker, som på kort tid har skabt sig en betydelig international karriere.

Maija Kauhanen modtog prisen ved Nordisk Råds prisuddeling i Den Norske Opera & Ballett i Oslo tirsdag aften. Prisen blev overrakt af den samiske musiker, Kajsa Balto. Prisvinderen får også statuetten "Nordlys" og 300.000 danske kroner.

Alsidigt fremragende one woman band

I bedømmelseskomitéens motivering står der blandt andet: "Folkemusiker, sanger og sangskriver og kanteleartist, Maija Kauhanen, er et eksplosivt stærkt og alsidigt fremragende one woman band, som på kort tid har skabt sig en betydelig international karriere."

 

"Mest særpræget er Maija Kauhanen som multiinstrumentalist, når hun optræder live som et one woman band. På scenen kan man på samme tid høre vildt kantelespil, stærk og udtryksfuld sang samt et slagtøjsarsenal bestående af adskillige instrumenter som cymbler, klokker, skåle og meget andet. Maija Kauhanen behersker det hele på én gang, og hele tiden varierer hun helheden på en utroligt dygtig og improviserende måde. Resultatet af denne fusion af forskellige epoker, teknikker og stilarter er et intenst rabalder, som fortryller sit publikum overalt."

 

Komitéen skriver også: "En vigtig del af Maija Kauhanens stærke fortolkninger er sangenes historier og ord, hvor temaerne ofte er kvindeskæbner i forskellige tidsperioder. Også de gamle folkesange får på fornem vis plads i nutiden. Teksterne, som ofte er feministiske, beskriver udfordringer i menneskelige relationer, vold i hjemmet og frygt, men der er også plads til glæde, trøst og håb."

Om Nordisk Råds musikpris

Nordisk Råds musikpris, som er blevet uddelt siden 1965, skal vække opmærksomhed om skabelse og udøvelse af musik på højt kunstnerisk niveau. Hvert andet år gives prisen til et værk af en nulevende komponist, og hvert andet år (som i år) gives prisen til et ensemble eller en artist. I alt 13 artister, grupper og ensembler var nomineret til årets musikpris.