Se hvordan klimaet forandrer verden

27.11.14 | Nyhed
Verden i forandring
Et nyt digitalt værktøj gør det lettere og sjovere at forstå konsekvenserne af klimaforandringerne. Desuden bidrager elleve standupkomikere fra hele Norden med jokes om global opvarmning.

Hedebølger og oversvømmelser i Kina og USA, ekstrem nedbør i Pakistan, tørke i Rusland og ekstrem kulde i Sydamerika. Dette er nogle af konsekvenserne fra rapporterne som er udarbejdet af FN's Klimapanel (IPCC). Et nyt digitalt værktøj finansieret af Nordisk Ministerråd giver nu brugerne mulighed for at kaste et blik ud i fremtiden og med egne øjne se hvordan temperatursvingningerne forventes at ændre sig helt frem til år 2100.

Man kan også se fiktive nyhedsoverskrifter fra fremtiden som beskriver klimakonsekvenserne fra rapporten. Ved at trykke på overskrifterne får brugeren et uddrag af IPCC-rapporten som forklarer konsekvenserne nærmere. Dette skaber en bedre forståelse af klimaforandringerne, mener Nordisk Ministerråds Klima- og Luftgruppe (KOL).

– Klimarapporterne er skrevet af forskere til forskere og er derfor meget klimateoretiske. Unge mennesker er også i høj grad optaget af klimaforandringerne, og derfor har vi lavet et digitalt værktøj som på en innovativ og visuel måde formidler de vigtigste budskaber i rapporterne, siger formand i KOL, Reino Abrahamsson.

Alvorligheden af klimaforandringerne, og hvor store vejrforandringerne bliver, afhænger af vores evne til at begrænse CO2-udslippet. Forskere og FN's Klimapanel har defineret en række potentielle fremtidige klimascenarier som afhænger af de valg vi træffer i nutiden. I det nye digitale værktøj kan brugerne selv regulere CO2-udslippet og med egne øjne se hvilke konsekvenser det får for fremtiden.

Prøv selv på: www.globalweirding.is/here
Netstedet er udarbejdet af Cicero og Bengler.

Global Weirding er blevet et internationalt klimabegreb som beskriver den gennemsnitlige globale temperaturstigning og hvilken effekt den har for vores samfund.

 

Klima-standup

For at sprede budskabet om klimaforandringerne til målgrupper som normalt ikke har den store faglige viden på området, blev en række nordiske komikere bedt om at lave standup om klimadebatten. Komikere fra alle de nordiske lande deltog i projektet. Se klippene her: 

 

 

Environice og Mystery har produceret filmene. 

FN's Klimapanel (IPCC) har udgivet i alt fem hovedrapporter om de globale klimaforandringer. I den seneste rapport, som blev præsenteret i november 2014, fremlagde panelet blandt andet klimakonsekvenser og tiltag med henblik på at reducere udslippet af drivhusgasser.

Klimaduellen er et andet nordisk initiativ med sigte på at sprede viden om klima og miljø. Projektet består af en stor konkurrence mellem skoleelever i alderen 12-14 år og varer indtil den 23. marts 2015. Læs mere om projektet på www.klimaduellen.org.