Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk.

Hur gick klimatförhandligarna?

11.12.19 | Nyhed
Swedish Minister for Environment and Climate Isabella Lövin and Nordic Climate Action Weeks Key Listener Amanda Borneke.

Swedish Minister for Environment and Climate Isabella Lövin and Nordic Climate Action Weeks Key Listener Amanda Borneke.

Fotograf
Moa Karlberg

Miljö- och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin och keynote-listener Amanda Borneke.

Hör nordiska miljöministrar sammanfatta FN:s klimatförhandlingar och ställ frågor till dem från Norrsken House i Stockholm! Isabella Lövin, Sverige, Ola Elvestuen, Norge och Krista Mikkonen, Finland, är på plats i Madrid men pratar med publiken i Stockholm via länk.

Två veckor av klimatförhandlingar är snart slut. Hur gick det? Vilka slutsatser kan man dra?

På fredag den 13 december mellan 10.45 och 11.15 kommer nordiska ministrar för klimat och miljö att summera och svara på frågor om årets klimatmöte.

Det här är en del av programmet för Nordic Climate Action Weeks på Norrsken House i Stockholm som under de två förhandlingsveckorna fungerat som en digital bakdörr till COP25 i Madrid.

Stockholm, Madrid eller online

Lövin, Elvestuen and Mikkonene kommer att befinna sig i den nordiska paviljongen i Madrid, men även publiken på plats i Norrsken i Stockholm har en chans att ställa frågor.  

- Du kan besöka vår paviljong i Madrid, komma till Norrsken House i Stockholm eller följa med online. Oavsett var du är, kommer du att kunna delta i eventet och ställa frågor till ministrarna, säger Mary Gestrin, kommunikationschef på Nordiska ministerrådet.

Öppenhet

Syftet med Nordic Climate Action Weeks har varit att göra klimatförhandlingarna mer tillgängliga för allmänheten genom dagliga gemensamma debatter, rapporteringar och frågestunder mellan Stockholm och Madrid.

-  Vi tänkte att det fanns en potential i att minska antalet flygningar och klimatavtrycket när Nordiska ministerrådet deltar i globala event. Men en lika viktig aspekt är att vi har kunnat erbjuda folk som normal inte har tillgång till klimatförändringarna, en möjlighet att vara med, säger Mary Gestrin.

Involvering av unga

En bärande idé med Nordic Climate Action Weeks har varit att invitera klimatengagerade unga för att delta i debatterna, att ställa frågor, rikta krav och budskap till politiker och få inblick i förhandlingarna.  

- Det har varit fantastiskt att under de här två veckorna jobba ihop med hängivna, kreativa och smarta ungdomar. Vi är tacksamma att så många klimatengagerade unga nordbor varit med och öppnat klimatförhandlingarna så att de blivit tillgängliga för fler, säger Mary Gestrin.