Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Almedalsveckan 2023

27.06.23 | Begivenheder
alt=""

Almedalsveckan, parken

Photographer
Malin Ericsson
Under Almedalsveckan 2023 är Nordens tält öppet den 27-28 juni och kommer att visa upp mycket av det som Nordiska ministerrådet gör för att nå målen i Vision 2030.

Information

Dates
27.06 - 01.07.2023
Time
09:00 - 18:00
Location

Almedalsveckan
Visby
Sverige

Type
Annat

Techgiganterna och hotet mot demokratin, Arktis och klimatförändringarna, det gränslösa Norden, de nya nordiska näringsrekommendationerna och den heta debatten kring dem, nordiska gröna startups och en rättvis grön omställning.

Ja, det är bara en del av vad publiken bjuds på i Nordens tält under Almedalsveckan 2023. Tältet är öppet den 27-28 juni och kommer att visa upp mycket av det som Nordiska ministerrådet gör för att nå målen i Vision 2030.

Och i år, liksom tidigare år, avslutas det hela med Nordiska rådets försvars- och säkerhetsdebatt.

Våra debatter på Almedalsveckan 2023

27 juni kl. 17.00: Hur kan vi utveckla en riskkapitalmodell som ger oss ett ännu bättre Norden?

På vilket sätt kan riskkapital ha en positiv inverkan på det nordiska samhället? Kan riskkapital bidra till innovation, jobbskapande, grön omställning och jämställdhet i Norden. 

28 juni kl. 9.00: Techgiganterna tar över - hur ska vi rädda vår demokratiska debatt? 

De globala techgiganterna tar allt större del av den offentliga debatten. Får de för stor makt och hotar de vår demokratiska debatt? Och hur ska vi tackla utmaningarna? 

28 juni kl. 10.00: Skriande brist på arbetskraft - kan utlandsfödda vara lösningen?

Brist på arbetskraft, brist på rätt kompetens. Problemet är ganska lika i de nordiska länderna. Men det finns kanske en lösning, en outnyttjad resurs, nämligen den stora gruppen utlandsfödda som arbetsgivarna borde våga anställa ifrån. Hur ska vi få efterfrågan och utbud att matcha varandra? 

28 juni kl. 11.00: Ta en hisnande resa till Arktis med VR-glasögon

År 2021 seglade den norska expedition Barba till Svalbard för att dokumentera följderna av ett allt varmare klimat i Arktis. Nu har du chansen att uppleva expeditionens resa med hjälp av VR-glasögon i Nordens tält och prata med en av expeditionsmedlemmarna.

28 juni kl. 12.00: Arktis smälter - hur vänder vi utvecklingen?

År 2021 seglade en norsk expedition till Svalbard för att dokumentera följderna av ett allt varmare klimat i Arktis. Klimatförändringen är snabbare i Arktis än på något annat ställe. Frågan är, vad kan vi göra för att bromsa utvecklingen? 

28 juni kl. 13.00: Gröna omställningen gäller oss alla – men hur gör vi den rättvis för alla?

Den gröna omställningen ska vara rättvis, vissa grupper ska inte drabbas mera än andra. Men hur är det i praktiken? Är det land mot stad, är det unga mot äldre, rika mot fattiga? Ser vi skillnader mellan de nordiska länderna? Och hur ska vi göra för att hitta rättvisa lösningar? 

28 juni kl. 14.00: Vindkraften omstridd i Norden – varför och hur löser vi upp knutarna?

Vem håller i taktpinnen för utbyggnaden av vindkraften i Norden? Den nationella politiken, EU eller det nordiska energisamarbetet? Vilka är de politiska vägvalen och hur skiljer sig ländernas vindkraftsdebatt åt? 

28 juni k. 15.00: Mat för hälsa och klimat - träffar de nya nordiska näringsrekommendationerna rätt?

28 juni kl. 16.00: Det gränslösa Norden – en utopi?

Gränskontroller i Norden, och krånglig byråkrati när man ska jobba och studera i ett annat nordiskt land. Är det något vi ska vänja oss vid? Eller, vad kan vi göra för att behålla vårt öppna Norden? 

28 juni kl. 17.00: Norden i Nato - är den framtida freden och säkerheten tryggad?

Är freden och säkerheten tryggad för nordborna när alla nordiska länder är med i Nato? Och hur länge kan vi känna oss trygga?