Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Lea Wermelin: ”Vi står midt i en naturkrise”

17.09.20 | Nyhet
Danmarks miljöminister
Photographer
Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Biodiversiteten skal helt til tops på den politiske agenda, både i de enkelte nordiske lande og i Norden som helhed. Sådan kan man sammenfatte reaktionerne fra nordiske politikere og unge aktivister på en ny FN rapport, Global Biodiversity Outlook. Rapporten viser, at ikke et eneste af de tyve mål i den globale biodiversitetsstrategi for 2011-2020 bliver opfyldt til fulde.

Ifølge Global Biodiversity Outlook sker artsnedgangen i et hurtigere tempo en nogensinde før. Det kan få katastrofale konsekvenser, ikke kun for den skrøbelige balance i naturens økosystemer, men også i forhold til de naturressourcer, som sikrer menneskets overlevelse verden over.

 

Menneskeheden står ved en skillevej i forhold til at bevare den biologiske mangfoldighed. Det fremgår af den nye FN rapport, som blev udgivet tirsdag.
 

Står med flammeskrift

- Der er gjort alt for lidt igennem mange år for at at passe bedre på naturen både herhjemme og internationalt. Hvis nogen skulle være i tvivl om, at vi står midt i en naturkrise, så står det med flammeskrift i den nye FN rapport. Det er ikke godt nok, at vi som verdenssamfund er så langt fra de mål, som er besluttet i fællesskab, siger Lea Wermelin, miljøminister i Danmark og ordfører for Nordisk Ministerråd for Miljø og Klima.

 

Præcis som i resten af verden har biodiversitetskrisen i lang tid stået i skyggen af klimadebatten i Norden, men får nu stadig mere opmærksomhed, især fra de yngre generationer.

De Unge Biodiversitetsambassadører

- Vi unge tager biodiversitetskrisen lige så alvorligt som klimakrisen. Det er vores fremtid, der er på spil, og vi vil ikke have en fremtid fattig på vild flora, fauna og natur. Vi frygter, hvad tabet af biodiversitet kan betyde for verdens økosystemer. Derfor kræver vi handling nu, før det er for sent, siger Emma Susanna Turkki, aktiv i De Unge Biodiversitetsambassadører og den nordiske ungerådgivningsgruppe for biodiversitet.

Biodiversiteten skal ud af skyggen

Nordisk Ministerråd besluttede for nyligt at styrke sin indsats for at sikre biodiversitet og bæredygtig udnyttelse af Nordens natur og hav. Samtidig skal de nordiske lande i fællesskab præge de internationale forhandlinger for at fremme et ambitiøst nyt regelsæt for biodiversitet.

 

- Det er min helt klare ambition, at vi i 2021 får lavet en ambitiøs aftale for natur og biodiversitet de næste ti år – en naturens Parisaftale. Det indbefatter, at verdens ledere giver hinanden håndslag på at bremse tilbagegangen i biodiversiteten og sikre gode levesteder for fremtidens natur, siger Lea Wermelin.
 

Det nordiske samarbejde er desuden initiativtager til et projekt, som skal sikre unges indflydelse på forhandlingerne om de nye mål for biodiversitet mod 2030. 

Løs udfordringer i en sammenhæng

Også Nordisk Råds talsperson for biodiversitet, Kolbeinn Óttarsson Proppé, understreger, at Norden bør opfordre til langt større ambitioner for FNs nye biodiversitetsstrategi, som skal forhandles på plads i Kina i 2021. 

 


- Biodiversiteten har stået i skyggen af klimaforandringerne, men det afgørende er, at vi løser de her to store udfordringer i en sammenhæng. For at det kan ske, skal vi være dygtige til at aktivere både civilsamfundet og vores unge mennesker i forhandlingerne, siger Kolbeinn Óttarsson Proppé, medlem af Althingi og Nordisk Råds bæredygtighedsudvalg.  
 

Unge forventer reelle forpligtelser

Svenske Gustaf Zachrisson er sammen med unge fra hele Norden i gang med at udarbejde konkrete anbefalinger til forhandlingsprocessen om en ny global biodiversitetsaftale mod 2030.

 


- Hvor mange rapporter har vi brug for, inden vi ser noget handling? Vi ved allerede nok til at reagere på biodiversitetskrisen. Os unge forventer at se reelle forpligtelser, både globalt og lokalt, som har en effekt her og nu. Det er afgørende, at naturkrisen får højeste prioritet, siger Gustaf Zachrisson.