Nominerede til Nordisk Råds filmpris 2015

31.08.15 | Nyhed
De nominerede til Nordisk Råds filmpris 2015
De nationale jurymedlemmer har nomineret disse fem film til Nordisk Råds filmpris:

Danmark

Stille hjerte

Instruktør Bille August og manuskriptforfatter Christian Torpe fortæller en mesterligt formet og perfekt spillet varmhjertet historie om en uforglemmelig weekend, hvor en familie må forholde sig til en mors ønske om at dø. I rendyrket nordisk tradition for at drive alle skeletter ud af skabet dissekerer filmen den måske vanskeligste af alle udfordringer i en familie, afskeden med et nært familiemedlem.

Finland

They Have Escaped

Et gribende drama om at blive voksen, en spændende road movie, en narkotisk fantasi - og lidt til! Jukka-Pekka Valkeapääs film flirter med træk fra flere genrer, blot for at hæve sig over deres respektive dynamik og forvandle sig til et uhæmmet ekspressionistisk eventyr for voksne. Den udsøgte fotografering, forenet med et eftertænksomt, facetteret lydspor bidrager til filmens stærke, drømmeagtige atmosfære.

Island

Fúsi

Instruktøren Dagur Káris film er et nænsomt, bevægende portræt af en blid kæmpes modning. På dygtigt nuanceret vis formidler denne humanistiske film både indre smerte og skæv charme, mens dens symbolske samspil mellem stort og småt fortolker universelle temaer som godhed, næstekærlighed og nåde. 

Norge

Mot naturen

I Mot naturen skaber Ole Giæver en selvrefleksion over vores moderne liv og den nordiske mand af i dag. Med en personlig og direkte fortællerstemme skabes en kollage af sindbilleder, der udtrykker minder, drømme, håb og følelsesmæssige stemninger. Alt sammen udført med en humor, som indfanger såvel det pinlige som skammen og smerten.

Sverige

Gentlemen

I Mikael Marcimains Gentlemen føres vi gennem en snørklet beretning, hvor tidsperspektiv og identiteter er lige så flydende som grænsen mellem drøm og fantasi. Med stor omhu flettes filmens forskellige udtryksmidler sammen til et enestående personligt, legende og selvreflekterende værk.

Se de nominerede film her

Nordisk Råds filmpris er på 350.000 danske kroner, som deles mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og producent. Vinderne af Nordisk Råds 5 priser bliver uddelt i kulturhuset Harpa i Reykjavik 27. oktober.