Kona fer í stríð fik Nordisk Råds filmpris 2018

30.10.18 | Nyhed
Vinneren av Nordisk Råds filmpris 2018 Kona fer í stríð

Vinder af Nordisk Råds filmpris 2018: Kona fer í stríð.

Photographer
Johannes Jansson
Kona fer í stríð (Woman at War) fra Island modtager Nordisk Råds filmpris 2018 for et værk, som på en humoristisk og legende måde behandler både storpolitiske spørgsmål og privatlivet, som det tager sig ud for den 48-årige kvinde, som er filmens overraskende actionhelt.

Instruktør, manuskriptforfatter og producent, Benedikt Erlingsson kunne sammen med manuskriptforfatter, Ólafur Egill Egilson, og producenterne, Marianne Slot og Carine Leblanc, modtage prisen af den norske skuespiller, Jakob Oftebro, ved Nordisk Råds prisuddeling i Operaen i Oslo.

Juryens begrundelse

I Kona fer í stríð bliver et stort, presserende problem formidlet gennem en stærk, genstridig personlighed. Halla, som tager loven i egen hånd for at beskytte verdens økosystem, spilles fremragende, men også behersket af Halldóra Geirharðsdóttir. Når Halla føler, at der er noget, der trækker stærkere i hende end idealismen, nemlig ønsket om at få sin egen familie, præsenteres det nænsomt og uden sentimentalitet. Faktisk er instruktøren, Benedikt Erlingsson, som også har skrevet manuskriptet sammen med Ólafur Egilsson, lige så modig som sin hovedperson. Juryen sætter stor pris på, hvordan han selvsikkert blander actionscener og nære øjeblikke med stemningsfuld Verfremdung ved at placere levende musikere i sine billeder og lade dem fortolke karakterernes humør og følelser. Resultatet er pragtfuld film, som er humoristisk og legende i behandlingen af storpolitiske spørgsmål og af privatlivet, som det tager sig ud for den 48-årige kvinde, som er filmens overraskende actionhelt. Og kærligheden, som ligger til grund for historien, kærligheden til naturen og til et ensomt barn, skinner igennem det hele.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikpris og miljøpris. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.