Nordens Hus på Færøerne fylder 40 år

07.05.23 | Nyhed
Nordens Hus på Færøerne
Photographer
Nordens Hus på Færøerne
Nordens Hus på Færøerne holder 40-årsjubilæum den 8. maj. Nordens Hus på Færøerne er den største kulturproducent på Færøerne og spiller en stor rolle, både når det gælder ørigets kulturliv og det nordiske kultursamarbejde generelt. Huset er en af Nordisk Ministerråds fem institutioner rundt om i Norden, som præsenterer kunst og kultur fra hele regionen.

Nordens Hus på Færøerne er et velbesøgt kulturhus, som afholder mere end 400 kulturelle arrangementer om året, herunder festivaler for børn, kunstudstillinger og koncerter med blandt andet Færøernes Symfoniorkester. Huset har cirka 120.000 besøgende årligt. Formålet er både at styrke kulturudvekslingen med det øvrige Norden og at fremme kulturlivet på Færøerne. Gunn Hernes fra Norge, som er direktør for Nordens Hus på Færøerne, siger, at huset er en meget livskraftig institution.

- Vi knytter Norden til Færøerne og Færøerne til Norden og den øvrige verden gennem kunst, kultur, sprog, viden, debat, information, inspiration og ikke mindst det fysiske hus i Tórshavn, som også afspejler Norden.

Hernes siger, at huset altid har været en katalysator, som tager initiativer til samarbejde, bygger netværk og udfordrer og ansporer både kunstnere og publikum. Huset er en aktiv deltager i et stort nordisk netværk og udgør derfor en samlende kraft, som samtidig er stærkt forankret i lokalsamfundet.

Kulturen er vigtig for det nordiske samarbejde

Kulturen har haft en bærende rolle i det nordiske samarbejde lige siden Nordisk Råd blev grundlagt i 1952, og den udgør også i dag et fundament for det nordiske samarbejde.

- Kunst og kultur har altid haft en central placering i det nordiske samarbejde. Vi ønsker, og vi arbejder for, at Norden skal være en integreret og bæredygtig region – og uden arenaer som Nordens Hus ville dette arbejde være svært. For det er gennem vores forskellige landes litteratur, film og musik, at vi kan mødes i det, som vi har til fælles, men også forstå og acceptere vores uligheder og lære af hinanden, siger Karen Ellemann, Nordisk Ministerråds generalsekretær.

Nordisk Råds direktør Kristina Háfoss, som selv er fra Færøerne, påpeger, at man ikke kan undervurdere husets lokale betydning.

Nordens hus har en ufattelig stor betydning for os på Færøerne. Fra morgen til aften, nærmest året rundt, har der nu i 40 år været aktiviteter for børn, unge, voksne og ældre. Nordens hus har skabt rammer om uforglemmelige oplevelser og har været et meget vigtigt samlingssted for os og for hele Norden. Et nordisk fyrtårn midt i hjertet af Færøerne og Norden.

Fejres med dans og musik

Nordens Hus' 40-årsjubilæum fejres den 8. maj med musik og dans og med deltagelse af Bjarni K. Petersen, færøsk justitsminister og nordisk samarbetsminister, Sirið Stenberg, færøsk kulturminister, Karen Ellemann, Nordisk Ministerråds generalsekretær, og Kristina Háfoss, Nordisk Råds direktør, og mange andre.

Senere på aftenen er der koncert med den færøske artist Annika Hoydal, som også var på scenen den 8. maj 1983, da huset blev indviet.

Unik arkitektur

Husets arkitektur er unik og indeholder forskellige elementer fra alle de nordiske lande: glaspartier og stålbjælker fra Danmark, tag baseret på en islandsk model med færøsk græs på, gulv af granit fra Norge, møbler fra Finland og vægbeklædning af træ fra Sverige.

Beslutningen om at bygge Nordens Hus på Færøerne blev taget i 1977, og herefter blev der udskrevet en arkitektkonkurrence. Blandt de 178 bidrag blev den norske arkitekt Ola Steen og den islandske arkitekt Kolbrún Ragnarsdóttir udvalgt til at tegne huset. Bygningen åbnede den 8. maj 1983.

Contact information