Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Möt nordiska institutioner under Nordiska rådets session 2023

Informationspunkt på Nordiska rådets session 2022
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Du som deltar på sessionen har möjlighet att bekanta dig med några av Nordiska ministerrådets institutioner och andra organisationer som är knutna till det nordiska samarbetet. De här organisationerna deltar på sessionen med informationspunkter:

Miljöarbetsgrupperna i Nordiska ministerrådet

Här kan du få information om arbetsgrupperna för miljö- och klimatfrågor i Nordiska ministerrådet och deras aktiviteter.

Nordisk Energiforskning

Nordisk Energiforskning är plattformen för gemensam energiforskning och policyutveckling under Nordiska ministerrådets beskydd. Nordisk Energiforskning finansierar forskning som stödjer de nordiska ländernas gemensamma ambitioner på energiområdet genom att utveckla kunskap om hållbar energi och bidra till utvecklingen av nya, konkurrenskraftiga energilösningar. Man leder även projekt och stöttar ministeriella arbetsgrupper som ger underlag till policyutveckling inom energiområdet i Norden.  

Nordiska utvecklingsfonden (NDF) 

NDF är en nordisk internationell finansiell institution (IFI) som har som ändamål att finansiera projekt på koncessionella villkor för att främja klimat- och utvecklingsinsatser i låginkomstländer med fokus på Afrika söder om Sahara. NDF grundades 1988 av de fem nordiska länderna. NDF:s kontor ligger i Helsingfors.

Info Norden

Info Norden, som firar sitt 25-årsjubiléum 2023, är Nordiska ministerrådets digitala informationstjänst som bidrar till att främja nordisk mobilitet samt kartlägga potentiella gränshinder. Info Norden hjälper beslutsfattare och myndigheter att skapa ett mer öppet Norden.

Nordiska investeringsbanken 

Nordiska investeringsbanken (NIB) är de nordiska och baltiska ländernas internationella finansinstitution. De finansierar projekt som förbättrar produktiviteten och gynnar miljön i de nordiska och baltiska länderna.  

Nordisk information för kunskap om kön (NIKK)

NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, samlar in och förmedlar forskningsbaserad kunskap på jämställdhets- och LGBTI-området. NIKK har pågående projekt om bland annat lika lön för likvärdigt arbete, äldre LGBTI-personers möten med vård och omsorg samt transpersoners arbetslivsvillkor i Norden.

Publikationer och information om det nordiska samarbetet 

Kom och bekanta dig med det nordiska samarbetets nyaste publikationer. Här får du också tips om hur du hittar information och bilder från sessionen på norden.org.

De gränsregionala informationstjänsterna 

De gränsregionala informationstjänsterna Grensetjänsten Norge-Sverige, Gränstjänsten Sverige – Finland – Norge och Øresunddirekt utgör tillsammans med Info Norden Gränshinderrådets strategiska frontlinje. Informationstjänsterna skapar trygghet i vardagen för dem som behöver gränsregionalt anpassad information om regler och myndigheter i Norden, de arbetar med mobilitetsfrämjande insatser samt inrapporterar potentiella gränshinder till Gränshinderrådet.

Nordplus 

Nordplus är Nordiska ministerrådets program för studentutbyte mellan de nordiska och baltiska länderna. Programmet bygger på samarbete i nätverk och ger dig som student möjlighet att studera vid ett lärosäte i Norden eller Baltikum under förutsättning att ditt utbildningsprogram deltar i ett Nordplusnätverk.

Nordic Innovation 

Nordic Innovation arbetar för att göra Norden till en ledande region inom hållbar tillväxt genom att utveckla entreprenörskap, innovation och konkurrenskraft i nordiska företag. Nordic Innovation fungerar som en katalysator för nordiskt samarbete och nordiska innovationsekosystem. Genom att föra företag, människor och organisationer tätare samman skapar man en grund för lösningar och innovationer som kommer invånarna i Norden till nytta. Anmäl dig till Nordic Innovations 50-årsjubileum den 2 november på Deichmans bibliotek!

NordGen

Nordiskt Genresurscenter (NordGen) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. NordGens uppdrag är att bevara och främja ett hållbart användande av den mångfald av husdjur, skog och växter som är viktiga för det nordiska lantbruket.

Nefco

Nefco är en internationell finansiell institution som finansierar inledande uppskalering av nordiska gröna lösningar på globala marknader. Nefco grundades 1990 av de fem nordiska länderna och tillhandahåller endast grön finansiering. Man vidtar konkreta åtgärder för att skynda på den gröna övergången

NordForsk

NordForsk är en organisation under Nordiska ministerrådet som finansierar och koordinerar nordiskt samarbete inom forskning. NordForsks uppdrag är att stärka det nordiska forskningssamarbetet och säkra forskning av högsta kvalitet i samarbete med nationella forskningsråd, universitet och andra organ som finansierar forskning. Man säkrar också att samarbetet skapar ett nordiskt mervärde.