Niviaq Korneliussen fik Nordisk Råds litteraturpris 2021

02.11.21 | Nyhed
Den grönländska författaren Niviaq Korneliussen har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2021 för romanen ”Naasuliardarpi” (Blomsterdalen)

Den grönländska författaren Niviaq Korneliussen har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2021

Photographer
Norden.org/Magnus Fröderberg

Niviaq Korneliussen

Den grønlandske forfatter, Niviaq Korneliussen, har fået Nordisk Råds litteraturpris 2021 for romanen ”Naasuliardarpi” (Blomsterdalen).

Niviaq Korneliussen får prisen for værket, som er en smuk, men også smerteligt rå fortælling.

Litteraturprisen uddeles af Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, og Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen, under den livetransmitterede prisuddeling i Skuespilhuset i København tirsdag aften.

Det er første gang, at litteraturprisen går til Grønland.

Juryens motivering

Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begejstret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kærlighed, om venskab og om at være en del af et postkolonialt samfund. Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet. Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed. Sproget er direkte og meget præcist sansende, og selvom romanens fortæller til sidst når et desperat slutpunkt og gør læseren til sit vidne, gestalter romanen en altopslugende længsel. Ikke bare efter døden, men også efter livet. Det er stærk kunst, der vil leve. 

Her kan du se Niviaq Korneliussen modtage litteraturprisen i København

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 300.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.