16.
Holdbart Norden

16.1.
16.1. Företagsansvar, mänskliga rättigheter och äganderätten av naturresurser, Betänkande över medlemsförslag A 1856/hållbart Reservation

302
Malte Larsen
Indlæg

Mange tak. Fra den socialdemokratiske gruppes side er vi bekymrede for de multinationale selskabers stigende magt. Flere og flere værdier koncentreres på færre og færre hænder.

303
Ola Elvestuen
Indlæg

Som det ble sagt, har det vært en lang prosess i utvalget for et holdbart Norden i denne saken, og forslaget har også endret seg mye.

304
Lorena Delgado Varas
Indlæg

Nordiska vänner! Medlemsförslaget lades fram av oss i Nordisk grön vänster. Det har sedan vattnats ur lite under utskottets behandling.

16.2.
Ekocidlagstiftning, betænkning over medlemsforslag, A 1863/holdbart

305
Krista Mikkonen
Indlæg

Ärade president! Valiokunta on käsitellyt tätä aloitetta laajasti ja kuullut monia kansainvälisiä asiantuntijoita. Prosessin myötä on löytynyt yhteinen kompromissi.

306
Åsa Karlsson
Indlæg

Herr president! Som min socialdemokratiska kollega sa under föregående punkt på dagordningen är vi i den socialdemokratiska gruppen bekymrade över de multinationella företagens makt.

307
Rebecka Le Moine
Indlæg

Herr president! Nordiska vänner! Det är mycket glädjande att vi äntligen får debattera denna fråga tillsammans. Detta är ett förslag som jag initierade för två och ett halvt år sedan.

308
Simon Holmström
Replik

Tack, president! Och tack till Rebecka Le Moine för ert dedikerade arbete i den här frågan under flera år.

310
Orri Páll Jóhannsson
Indlæg

Við í flokkahópi Norrænna vinstri grænna styðjum þessa tillögu þó svo að upprunalega tillagan hafi tekið breytingum í meðförum sjálfbærninefndarinnar.

16.3.
Nordisk allians för klimatet, betænkning over medlemsforslag, A 1874/hållbart Reservation

311
Malte Larsen
Hovedindlæg

Tak. Klimakrisen er en udfordring, der kræver lederskab og handlekraft. På trods af Parisaftalen udleder verden stadig alt for meget CO2.

313
Simon Holmström
Indlæg

Ärade president! Vad är meningen med nordiskt samarbete om vi inte vågar ta ambitiösa steg tillsammans i stället för att bara följa nationella mål och strategier?

314
Birgitte Konow
Indlæg

Vi er utrolig takknemlige for denne resolusjonen, for Ungdommens nordiske råd har tidligere sendt en liknende resolusjon om dette og er derfor utrolig glade for at Midtengruppen tar det opp som et

315
Ola Elvestuen
Indlæg

Siden vi har litt tid, vil jeg bare understreke betydningen av dette vedtaket. Vi skal følge de vitenskapelige rådene når vi skal melde inn nye mål etter Parisavtalen.

16.4.
Udbrede og understøtte hjemmedyrkning i Norden, betænkning over medlemsforslag, A 1941/UHN

316
Johan Andersson
Hovedindlæg

Herr ordförande och kära nordiska vänner! Kampen mot matsvinn är en viktig del av kampen för att minska co2-utsläppen och minska resursslöseriet, som är skadligt för klimatet och ekonomin.

318
Johan Andersson
Svar på replik

Tack för frågan! Redan i dag pågår ett arbete runtom i Nordens länder. I Sverige har man exempelvis inom skolans och utbildningens värld en dag i veckan med bara vegetarisk mat.

319
Ola Elvestuen
Indlæg

Fra Midtengruppen støtter vi opp om forslaget om mer hjemmedyrking og egenproduksjon av mat. Det tror jeg vel egentlig hele utvalget gjør.

321
Johan Andersson
Replik

Tack så mycket, Lene, för ditt inlägg! Jag vet inte om du medvetet har missuppfattat eller missförstått vad vi vill med det här förslaget.

322
Lene Westgaard-Halle
Svar på replik

Jeg er helt enig i intensjonen om at vi må sørge for å ta vare på klimaet, men vi tar ikke vare på klimaet ved å dyrke tomater hjemme på kjøkkenbenken. Da er det helt andre grep som skal til.

323
Ola Elvestuen
Replik

Her mener jeg du tar feil, for når vi skal ha en mer bærekraftig matproduksjon i verden, kan vi ikke bare konsentrere oss om det som er industrilandbruket. Der har du helt rett.

324
Lene Westgaard-Halle
Svar på replik

Jeg er helt enig i at det å dyrke urbant, det å satse på lokal matutvikling og det å dyrke lokalt er svært viktig. Klimaeffekten er vel litt så som så.

16.6.
Ett mer hållbart strömmingsfiske i Östersjön, betænkning over medlemsforslag, A 1944/UHN

329
Johan Andersson
Indlæg

Herr president! Allt var bättre förr. Solen sken för det mesta. Vädret var bättre. Det var inte som vi har det nu här ute. Gräset var grönare. Fiskarna var större.

330
Mikael Lindholm
Indlæg

Herr president, ärade kollegor! Strömmingsfisket i Östersjön har under de senaste decennierna utvecklats till att kraftigt överskrida gränsen för att trygga ett hållbart bestånd för framtiden.

332
Staffan Eklöf
Indlæg

Herr president! Nu talar jag å Nordisk frihets vägnar, och då inser jag att det är nu jag ska yrka bifall till utskottets förslag.

16.7.
Cruiseturism, betænkning over medlemsforslag, A 1948/UHN

334
Doris J. Jensen
Indlæg

Tak, formand. Krydstogtturisme er ofte en udskældt form for turisme, men for store dele af Norden er krydstogtturisme den eneste mulige form for turisme.

335
Krista Mikkonen
Indlæg

Ärade president, hyvä presidentti, hyvä puheenjohtaja! Keskiryhmä tukee Kestävä Pohjola -valiokunnan mietintöä risteilyturismista.

336
Erling Eidesgaard
Indlæg

Cruiseturisme er en af de rejseformer, som har det største klimaudslip, og som bidrager mest til lokal forurening. Samtidig giver den begrænsede gevinster for lokalsamfundet.

16.8.
Afstemning