63. Stefan Löfven (Svar på replik)

Tietoja

Laji
Vastauspuheenvuoroon annettu vastaus
Puheen numero
63
Henkilö
Speaker role
Sveriges statsminister
Päivämäärä

Jag tror definitivt att vi kan komma vidare med jämlikhetsintresset men också med jämställdhet, som har sina speciella förutsättningar. Jag tror att vi kan göra det tillsammans. På jämlikhetsområdet är det viktigaste naturligtvis jobb, och det kan man också koppla till jämställdheten. I den takt som kvinnor fårsamma förvärvsfrekvens som män ökar jämställdheten och jämlikheten. Vi vet också att det är ekonomiskt smart. Det är dels en moralisk fråga, dels en ekonomisk fråga. I ett samhälle där kvinnor får tillträde till arbetsmarknaden blir också ekonomin mycket bättre. Det kan vara ett starkare argument när vi pratar om det på EU-nivå. Det handlar om kvinnors möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, och då gör man också någonting som är bra för samhället. Jobb är alltså viktigt.

När det gäller socialförsäkringen är det däremot inte något som vi vill att andra länder ska lägga sig i. Det verkar åt båda håll. Men vi talar om en social agenda i sammanhanget. Då är det meningen att alla länder ska se på detta utifrån sina system och se hur man kan öka den sociala tryggheten, exempelvis när det gäller arbete med sjukdom. Där måste ambitionen höjas, och då ökar vi jämlikheten i samhället. Jag menar att detta är lika viktigt ekonomiskt som att öka jämlikheten i sig, för det bidrar också till ekonomin.

Jag ska avsluta med det svåraste. Under den förra mandatperioden kunde vi peka på våra statsbudgetar. Om vi räknar ned till den sista raden, alltså de lägsta inkomsterna, gav de mer till till dem, alltså mest till dem som behövde det mest. Det gav också förhållandevis mer till kvinnor jämfört med män. Jag som statsminister sade till mina medarbetare: Vi måste göra en jämställdhetsanalys av alla förslag. Vi ska veta att den här budgeten bidrar till ökad jämställdhet i samhället. Det kan vi visa. I den meningen fungerar politikens styrning. Svårigheten ligger i kapitalinkomsten. Den så kallade ginikoefficienten ökar, alltså ökar ojämlikheten i vårt samhälle. När vi går in och tittar på vad det beror på ser vi att det är just kapitalinkomsterna. De varierar så mycket. I goda tider, som de vi har haft, ökar kapitalinkomsterna på ett sådant sätt att det motverkar det andra jämlikhetsarbete som vi har påbörjat. Där måste vi fundera lite mer. Men jag menar att det är viktigt att vi har jämlika samhällen, och det innebär inte att alla kommer att ha exakt lika mycket och likadant. Men jämlika samhällen, som vi ska ha, innebär att alla ska känna att de hör hemma och har en plats i framtidsprojektet och en plats i samhället. Det är i grund och botten en oprövad modell, och den ska vi pröva.