Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Communiqué fra ministermødet om torsken i Østersøen

27.06.07 | Deklaration
Communiqué fra ministermødet 2007 i Pori, Finland, om torsken i Østersøen.

Information

EU’s forvaltningsplan for torsken i Østersøen fik stor opbakning af de nordiske ministre for fiskeri

De nordiske ministre for fiskerispørgsmål drøftede på deres møde i Pori, Finland den 28. juni 2007 en række problemstillinger vedrørende forvaltning af torskebestanden i Østersøen. I EU er der netop vedtaget er flerårig forvaltningsplan for torsken i Østersøen og samtidig er der taget initiativ til drøftelser af centrale komponenter af EU fiskeripolitik. Formålet med forvaltningsplanen er at genoprette torskebestanden ved at reducere fiskeridødeligheden gennem en årrække og samtidig indføre en række supplerende tekniske foranstaltninger, som til sammen skal føre til biologisk bæredygtigt torskefiskeri på længere sigt.

De nordiske ministre drøftede nordiske erfaringer med tekniske foranstaltninger, og følgende blev drøftet indgående:

Lukkede områder

Lukkede områder er et forvaltningsværktøj, som er velkendt og gennemprøvet i Norden i flere årtier. Årsagen til at lukke et område kan være forskellig og lukningen kan være permanent eller tidsbegrænset. Værn af gydeområder og vækstområder for ungfisk er kendte årsager til tilbagevendende lukninger. De kystnære områder er typisk permanent lukket for f.eks. trawl. For at reagere hurtigt, når for megen ungfisk er på fiskefeltet, bruges ”Real-time closures”, hvor myndighederne kan lukke et fiskefelt momentant og holde det lukket i en kortere periode. I de senere år har man f.eks. lukket områder for fiskeri for at værne om sårbare eller kritiske habitater.

Discard

Østnorden praktiserer discardpåbud, mens vestnorden praktiserer discardforbud. Men discardforbudet står ikke alene. Det suppleres med andre forvaltningsmæssige tiltag, som ændrer fiskernes adfærd og etiske indstilling. Endvidere er det nødvendigt at øge selektiviteten i redskaberne. Økonomiske incitamenter og kvotareguleringer er tiltag, som bruges for reducere ”upgrading” problemet i discard. På denne måde bliver det økonomisk forsvarligt for fiskerne at bringe fangsten i land, selv om der er ungfisk i fangsten.

Havdage

Havdagesystem er også foreslået Østersøfiskeriet. De nordiske lande har solide erfaringer med havdagesystemer i forskellige udgaver. Havdagesystemet er en måde at regulere fiskeriindsatsen i stedet for at regulere fiskeriet på baggrund af tildelt kvota. Havdagesystem legaliserer al fangst, og især ”upgrading” problemet minimeres i dette system.

Fortsat opmærksomhed på belastningen af Østersøen er nødvendig

De nordiske ministre for fiskeri noterede sig den indsats, der gøres i landene med hensyn til at reducere udledning af eutrofierende stoffer i Østersøen. Eu-landene har EU direktiver at forholde sig til som f.eks. kvælstofdirektivet og vandrammedirektivet. I denne sammenhæng står de nordiske lande godt.

Der er behov for fortsat opmærksomhed på belastningen af Østeersøen. Fiskerisektoren, som er afhængig af rent hav, bør engagere sig i at bekæmpe forureningen.

Nordisk know-how om fiskeriforvaltning kan eksporteres til EU

De nordiske landes fiskeriforvaltninger er meget forskelligartede og indeholder således langvarige og veldokumenterede erfaringer med fiskerireguleringer, såsom lukkede områder, discard, havdage og mange andre. Disse er vigtige komponenter i forvaltningsplanen af torsken i Østersøen sammen med de problemstillinger, EU-Kommissionen i anden sammenhæng ønsker, at EU-landene skal drøfte.

Det nordiske fiskersamarbejde skal derfor aktivt arbejde for at styrke dialogen mellem fiskere forskere og forvaltere i Norden og i EU, således at erfaringerne kan indgå i debatten i Europa.

Følgende ministre og ministerrepræsentanter deltog på mødet og vedtog Communiquéet:

  • Sirkka-Liisa Anttila, jord- og skovbrugsminister, Finland
  • Eskil Erlandsson, Jordbrugsminister, Sverige
  • Hans Christian Schmidt, Minister for Fødevarer, Landbrug og fiskeri, Danmark
  • Vidar Ulriksen, statssekretær, Fisk- og Kystdepartementet, Norge
  • Einar Kristinn Guðfinnsson, Fiskeri- og landbrugsminister, Island
  • Jørgen Strand, vice lantråd og erhvervsminister, Åland
  • Rógvi Reinert, departementschef, Fiskeriministeriet, Færøerne
  • Jaenette Holding, kontorchef, Direktoratet for fiskeri og fangst, Grønlan