Hans Frode Kielland Asmyhr (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
229
Speaker role
Kultur- og Uddannelsesudvalgets talsperson
Date

Kultur- og utdanningsutvalget kan slutte seg til det arbeidet som er lagt frem av Ministerrådet i strategien, men som det også presiseres i dokumentet, er de offentlige budsjetter i Norden nå under betydelig press, og det er viktig at man i den tiden vi nå er inne i, prioriterer utdanning. Andre deler av verden – under sterk fremmarsj – prioriterer utdanning.

På vegne av utvalget har jeg noen punkter som kan ses på som innspill til strategien. Strategien er ikke veldig konkret når det gjelder de arktiske satsinger, som har vært mye i fokus både i Nordisk råd og i Nordisk ministerråd. Det hadde vært ønskelig om strategien var mer tydelig på dette området. Utvalget vil blant annet vise til Nordisk råds konkrete rekommandasjon om språk og utdannelse i Arktis, rekommandasjon 11/2012, som ble vedtatt på temasesjonen i mars i år i Reykjavik. Vi har ikke mottatt svar fra ministerrådet på denne rekommandasjonen.

I forbindelse med nettopp utdannelse vil utvalget understreke det positive ved at NordForsk høsten 2011 var med på å igangsette et helt nytt utdanningsvitenskapelig forsknings- og formidlingsprogram, «Education for Tomorrow», med et budsjett på om lag 90 millioner danske kroner. Utvalget ser gjerne at denne satsingen blir gjort permanent, slik at den kan bli et varig støtteprogram på utdanningsområdet. Utvalget er blitt kjent med at det var mange kompetente søkere til første runde, og at svært få søkere fikk støtte; de fleste fikk avslag.

Utvalget har på denne sesjonen et forslag om et nytt nordisk utdanningstoppmøte som skal bane vei for et mer omfattende og veletablert utdanningssamarbeid mellom de nordiske land.

På språkområdet konstaterer utvalget at det er kommet en ny rapport om organiseringen av hele språkområdet: "Med språkförståelsen i fokus, Evaluering av arbeterna på språkområdet under Nordiska ministerrådet 2012". I rapporten fremgår det at enheten Nordisk Språkkordination blir ansvarlig for alt relevant arbeid på språkområdet finansiert under Ministerrådet for utdanning og forskning, MR-U.

Utvalget vil også stille spørsmål om hvordan det går med det planlagte møtet om språk, initiert av kulturministrene og undervisningsministrene, og utvalgets spørsmål dreier seg om hvorvidt det blir noe av dette møtet.