Erna Solberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
19
Person
Speaker role
Statsminister
Date

Hvis det er det den danske finansministeren har sagt, må jeg bare si at da er jeg ikke enig – så kan man ta debatten om hva som er sagt.

Jeg tror at fremtiden for den nordiske velferdsstaten og de nordiske velferdssamfunnene dreier seg om det jeg sa, som er kjerneverdier her. Vi er nødt til å sørge for kunnskap, kompetanse og produktivitetsvekst for å bære velferdsutgiftene. Det avgjørende for spørsmålet om vi kommer til å ha gode velferdstjenester i fremtiden, er om vi klarer å finansiere disse velferdstjenestene.

Så er det viktig at det skal være tilgang på gode velferdstjenester for alle, men hvem som yter en del av de velferdstjenestene, kan være forskjellige personer og forskjellige selskaper.

Jeg tror personlig at på mange velferdsområder er mangfold en fordel, for da viser man alternative måter å løse et problem på – eller måter å utvikle et system på.

Jeg tror at noen av utfordringene i våre samfunn er at når vi har bygd store offentlige systemer, får de litt for lite dynamikk internt, litt for lite innovasjonskraft. Da er det bra at det finnes andre som bidrar til den innovasjonen og den utviklingskraften, og som kan gjøre at det offentlige også lærer hvordan man kan klare å få bedre løsninger. Det ser jeg i praksis i vårt samfunn når det gjelder helsevesenet, når det gjelder unge jenters spiseforstyrrelser, og også når det gjelder en del psykiske problemer.

I Norge er det ikke sånn at vi har en dårlig velferdsstat for rusmisbrukere, til tross for at store deler av rusomsorgen i Norge alltid har vært drevet av frivillige, private og veldedige tiltak, men også kommersielle tiltak opp igjennom årene. Jeg er mest opptatt av at vi gir gode tilbud, og at vi kan finansiere disse tilbudene. Derfor trenger vi en sterkere økonomi for å gjøre det i årene fremover. Det er utfordringen for velferdssamfunnet.