Liselott Blixt (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
20
Speaker role
Partigruppen Nordisk Friheds talsperson
Date

Mange tak. Det nordiske skulle gerne være forbundet med tryghed for den enkelte - også for de unge, som skal have en god uddannelse, et godt arbejde og en social sikkerhed i det nordiske. Norden er med til at give gode boliger til de unge, gratis uddannelse, økonomisk støtte til uddannelser, men desværre er den nordiske model truet og udfordret af EU. De har et helt andet syn på forholdet mellem stat, velfærd og borger.

I disse år ser vi jo netop en masse mennesker komme fra de andre europæiske lande, og det er med til at undergrave vores skattefinansierede nordiske velfærdssystemer. Vi ser unge mennesker, som ikke kan få job, fordi det er billigere at ansætte østeuropæisk arbejdskraft. Vi ser unge mennesker, som kommer og får del i vores uddannelsesstøtte. Og der bliver betalt langt under, hvad lønningerne er i vores nordiske samfund. Så i og med at der kan opretholdes børnepenge og sygedagpenge fra vores lande og modtages gratis lægehjælp, betyder det, at det er attraktivt for dem, men dårligt for de unge i Norden.

Så her i Norden har vi et fælles behov for at udvikle værnsregler, og derfor vil jeg da gerne spørge statsministeren, fru Helle Thorning-Schmidt, om hun vil være med til at lave værnsregler, så vi i Norden kan sikre det velfærdssystem, som vi har oparbejdet igennem mange år.