Helle Thorning-Schmidt (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
21
Speaker role
Statsminister
Date

Tak, fru præsident, og tak til ordførerne også. Det er jo rigtigt, at vi i de nordiske lande har skattefinansierede velfærdsmodeller, som adskiller sig fra andre modeller. Det er også rigtigt, at vi har den frie bevægelighed, og at det også kan skabe nogle udfordringer.

I den sammenhæng synes jeg vi skal huske på, hvor positivt det er at have fri bevægelighed. Det er der blandt de nordiske lande, og det er der også mange unge, der er meget, meget glade for, fordi de netop bruger den frie bevægelighed, når det er småt med arbejde i et land, for så kan de tage til et andet land. Det samme gælder for de europæiske unge – de har de samme muligheder.

Det ændrer ikke ved, at vi selvfølgelig skal tage en drøftelse af, hvordan vi indretter vores velfærdssystemer. Jeg går ligesom ordføreren ind for, at vi skal være opmærksomme på det her spørgsmål, og at vi skal sørge for, at vi også fremadrettet har mulighed for at have skattefinansierede universelle velfærdssamfund, som langt den største del af vores befolkninger holder meget af.