Erna Solberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
23
Person
Speaker role
Statsminister
Date

Det ble gjort en endring i tollsatsen – eller kategoriseringen av tollsatsen for noen blomster: en spesiell type hortensia – i Norge i fjor som medførte at det ble økt toll. Jeg har lyst til å si at grunnen til at dette skjedde, var at det faktisk hadde skjedd en feil før – at man hadde plassert den i feil kategori, og at det derfor var en opprydding for at den riktige tollen ble satt. Vi oppfatter det ikke som et grensehinder, men rett og slett en feil som var gjort administrativt tidligere. Nå må jeg innrømme at jeg ikke er helt sikker på om det var langstilket eller kortstilket hortensia, men det var altså en av disse som var plassert i feil gruppe, og som hadde fått toll som den tidligere skulle ha.

Det er mer i tråd med det som har vært det riktige systemet for alle tollsatsene i Norge. Det den forrige regjeringen gjorde en endring på, var på osteprodukter – noe som var omdiskutert i Norge. Jeg har lyst til å si at den nåværende regjeringen er klar og tydelig på at vi ikke kommer til å bruke tollsatsene på denne måten. Samtidig er dette noen utfordringer i form av hvordan vi skal tilrettelegge for disse systemene i årene fremover, fordi dette er en del at det som er rammebetingelsene rundt de oppgjørene vi har hatt når det gjelder inntektsmuligheter for bønder i Norge.

Men vår ambisjon fra den norske regjeringen er lavere tollsatser i årene som kommer, og ikke et ønske om å fremstå som et land som øker hindringene gjennom toll.