Elisabeth Vik Aspaker (Svar på spørgsmål)

Information

Speech type
Svar på fråga
Speech number
262
Speaker role
Norges samarbejdsminister
Date

Takk for et veldig viktig og interessant spørsmål. Da den norske statsministeren holdt sitt innlegg her ved starten av Nordisk råd, understreket hun hvor viktig kunnskap og kompetanse er for å løse helt sentrale oppgaver i arbeids- og samfunnslivet, men også for å løse noen av de store utfordringene vi står foran, knyttet til for eksempel klimautfordringen.

Vi ønsker å utvikle den norske skolen, vi ønsker å heve kvaliteten, og vi ønsker oss et større internasjonalt samarbeid. Jeg har i min korte tid som samarbeidsminister prøvd å sette meg litt inn i hvilke initiativ som er tatt på nordisk plan. Det er tatt utrolig mange viktige initiativ, men jeg tror vi i for liten grad er flinke nok til å utnytte de mulighetene som faktisk ligger der, enten det er gymnasieavtalen, eller det er små verneverdige fag, eller det er initiativ som er tatt innenfor høyere utdanning og forskningssamarbeid. Jeg tror at vi i Norge skal se at det også på det nordiske plan er mye inspirasjon å hente, det er mye å hente på at vi deler mer kunnskap. Kunnskap er jo faktisk den eneste ressursen det blir mer av om vi deler den!

Vi er altfor ivrige, tror jeg, til å reise langt av sted i stedet for heller å nyttiggjøre oss den kompetansen, de samarbeidsrelasjonene og de mulighetene som er i våre naboland. Hvis vi er opptatt av å gjøre Norden mer konkurransedyktig, mer innovativ, så er også vi opptatt av at vi skal samarbeide mer med våre nærmeste naboer. Det skal komme som et supplement til det samarbeidet vi har på utdanningsområdet innad i EU, og til andre bilaterale samarbeidsavtaler som Norge har ute i den store verden.

Men vi ser altså at kunnskap er grunnleggende for velferd, kunnskap er grunnleggende for å hindre utstøting fra samfunns- og arbeidsliv, og derfor kommer dette til å være en av våre aller høyeste prioriteter i regjeringen.