Torgeir Knag Fylkesnes (Indlæg)

Information

Typ
Inlägg
Tal nummer
310
Speaker role
Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Datum

Bare en liten saksopplysning til det siste: Norge har ikke økt budsjettet til Sametinget for neste år, og Sametinget er allerede med på å finansiere dette prosjektet. Men dette gjelder en helt annen type satsing, som man inviterer disse landene med på. Men nok om det.

Det er jeg som har vært forslagsstiller i denne saken, og det har vært en fryd å følge behandlingen i kulturutskottet. Et godt forslag ble enda bedre gjennom kulturutskottets behandling – der alle partiene var med på å utvikle det. Det har rett og slett vært en fryd, og jeg tror at man av og til kommer over noen saker der man bare tenker: Ja, dette må vi satse på som samfunn, dette er bare så bra!

Internasjonalt samisk filminstitutt har i løpet av bare få år produsert over 30 kortfilmer som har vunnet priser over hele verden De er nå i gang med sin første langfilm, som det stilles store forventninger til. Den kommer over nyttår. De er dominerende internasjonalt på filmfeltet når det gjelder urfolk. På kort tid har de klart å erverve seg denne posisjonen. Det representerer noe så unikt som både næringspolitikk og urfolkspolitikk på samme tid. Vi kan slå mange fluer i ett smekk ved å støtte dette forslaget – som flere av de gode innleggene har vist.

Det finnes et samisk uttrykk som heter «Jodi lea buoret go oru». Det betyr: Det er bedre å være i farten enn å stå stille. Jeg tenker at i denne saken er det akkurat det det handler om. Her har Nordisk råd en unik mulighet til å satse på noe som er i fart – gi det fart, ikke bremse det, ikke stoppe det, men gi det hjelp. Jeg tenker at det er derfor vi er politikere, det er for å få fart på ting, få fart på gode, livsbejaende ting. Det er bare de konservative som ikke er med på dette. Vi merker oss det.