Bente Stein Mathisen (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
189
Speaker role
Udvalget for Velfærd i Nordens talsperson
Date

Jeg vil takke så mye for redegjørelsen. Det er viktig å ha et høyt fokus på dette med likestilling i det nordiske samarbeidet, slik ministeren redegjorde for. Nordisk råd noterer seg med glede at Ministerrådet arbeider med aktuelle problemstillinger på dette området.

De siste årene har Norden tatt imot tusenvis av nye medborgere, flyktninger og immigranter fra land som har andre kulturer og tradisjoner enn det som er vanlig hos oss. Utvalget for velferd i Norden er opptatt av at våre nye medborgere må få innføring og orientering om de rettigheter og plikter som gjelder i våre nordiske land, og det angår i høy grad også likestilling og likebehandling. Vi må verne om de rettigheter vi har oppnådd når det gjelder likestilling mellom kvinner og menn, og passe på at disse ikke blir svekket i møte med nye kulturer og nye normer, men heller videreutvikles. For vi er jo heller ikke i mål i Norden når det gjelder likestilling mellom kvinner og menn. Utvalget oppfordrer derfor både Nordisk ministerråd og våre regjeringer om å løfte dette temaet fram, slik at likebehandling og likestilling kan utgjøre et naturlig fundament for alle i Norden.

Likestilling er med i FNs verdensmål som mål nr. 5. Det handler om likestilling mellom kjønnene, og vi vet at det på globalt plan er et stort behov for å styrke kvinner og menns rettigheter og vilkår. De nordiske land har kommet langt på området og kan derfor bidra med gode løsninger og gode forslag i arbeidet med å nå akkurat dette verdensmålet.

Likestilling er ikke bare diskriminering mellom kjønn. I lys av globaliseringen har andre internasjonale fora også åpnet opp for at likestilling ikke kun omfatter kjønn, men langt flere grupper i samfunnet. Likestilling er nært forbundet med ikke-diskriminering og likebehandling, og kan omfatte likestilling i forhold til rase, etnisk tilhørighet, religion, tro, handicap, seksuell orientering, alder og annet. En bredere fortolkning av likestillingsbegrepet skal likevel ikke skje på bekostning av arbeidet for likestilling mellom kjønnene, men derimot sikre at begrepet avspeiler den verden vi lever i.

Det forventes at det norske formannskapet for Nordisk ministerråd 2017 vil utvide likestillingsbegrepet til å omfatte flere former for ulikhet og diskriminering enn bare kjønn, såkalt interseksjonell likestilling. Det innebærer at likestilling må ses ut fra et mangfoldsperspektiv, som bl.a. omfatter alder, sosioøkonomisk identitet, rase, etnisitet, geografi, seksualitet, religion, m.m.

De nordiske velferdssamfunn må jobbe for å håndtere inkludering og toleranse, hvor forskjellige mennesker har forskjellige behov og forskjellig utgangspunkt. Derfor hilser Rådet slike tiltak velkommen og ser fram til at likestilling ikke bare taler om forholdet mellom mann og kvinne, eller mellom jenter og gutter. Verden er i dag langt mer nyansert.