Børge Brende (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
237
Person
Speaker role
Udenrigsminister, Norge
Date

Den første delen av spørsmålet kan jeg slutte meg til, også premisset i spørsmålet, nemlig at vi må stå mer sammen i Norden – også i FN og i internasjonale fora – for å holde oppe de prinsippene som har brakt oss dit vi er i dag, nemlig menneskerettigheter, FN-charteret og respekten for andre lands grenser. Dette er veldig viktig, og også respekten for et internasjonalt handelssystem hvor det ikke bare er den sterkestes rett som gjelder.

Til spørsmålet om dette med eksport av forsvarsmateriell: Det er en feil i premisset i spørsmålet, for Norge eksporterer ikke våpen til Saudi-Arabia, vi har aldri åpnet for det, så der må spørreren gå litt nærmere inn i fakta. Her må vi selvsagt skille mellom våpen og det som er forsvarsmateriell, men våpen har vi ikke åpnet for. Og så får de ulike nordiske landene svare for seg.

Når det gjelder dette initiativet med forbud mot kjernevåpen, så er NATOs strategi helt klar: Vi deler visjonen om en atomvåpenfri verden, men så lenge det finnes kjernevåpen, så lenge Russland, Nord-Korea og Pakistan har det, så kommer også NATO til å ha kjernevåpen.