Torgeir Knag Fylkesnes (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
378
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

En betydelig del av Arktis er i Norden, og mesteparten av det helårig isfrie Arktis befinner seg i Norden. Det betyr at Norden har en helt sentral rolle i å passe på Arktis – sørge for at utviklingen der skjer innenfor bærekraftige rammer. Vi har rett og slett et globalt ansvar, det er vi som må være i førersetet her.

Det er også i vår del av Arktis at aktiviteten øker aller mest. Det er betydelig olje- og gassaktiviteter i form av leting og boring i Arktis. Skipsfarten øker jevnt og trutt. Samtidig som aktiviteten øker, øker ikke sikkerhetstiltakene tilsvarende. Bare for å illustrere det: Det er så langt mellom havnene i Arktis at skjer det en større ulykke, vil det ta mange dager før man får skipet til en havn som har dimensjoner til å kunne ta imot dette skipet.

Så har vi da hatt flaks, det har ikke skjedd store ulykker enda. Ofte er det sånn at de store tiltakene kommer først etter at ulykken inntreffer – da våkner man. Men jeg tror det er viktig å tenke forebyggende.

Arktisk råd har hatt dette oppe, og det er en av de avtalene som medlemmene i Arktisk råd har faktisk undertegnet; at de skal samarbeide om sikkerhetstiltak i Arktis. De ser på dette som en av de viktigste felles aktivitetene som de arktiske nasjonene står for. Flere, jeg må si alle, land i Nordisk råd er også med i Arktisk råd, så dette kjenner deltakerne til.

Hvis jeg skal trekke fram et framtidsscenario, tror jeg det ligger langs tre S-er: satellitter, samarbeid og sikkerhet. Satellitter: De nordiske landene, både Sverige og Norge spesielt, har satset stort på romindustrien, har store programmer og veldig god oversikt over hva som skjer på landjorda gjennom aktiv bruk av satellitter. Dette kan koordineres enda bedre og koordineres med data fra landjorda og fra skipene – for å ha en veldig god oversikt over hva som skjer på havet. Dette gjør at man kan ligge forut for utviklingen på sjøen. Samarbeid er nøkkelord her: at man får de ulike systemene til å snakke sammen, og at man klarer å lage gode avtaler mellom stater som gjør at man kan dele opplysninger uten at dette går på sikkerheten til enkeltland løs. Og man må bygge ut havner og Search and Rescue-infrastrukturen i Arktis. Det er veldig sentralt.