Solfrid Lerbrekk (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
151
External speaker
Solfrid Lerbrekk
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Date

Vi mener at det er uheldig at det ikke er et tilstedeværende samarbeid i Norden på asylområdet. Med en kritisk flyktningsituasjon i verden må vi på et nordisk nivå kunne samarbeide og snakke sammen om gode løsninger i fellesskap og beskytte folkeretten, som det å søke asyl er, heller enn å konkurrere om en streng asylpolitikk og at det på et nordisk nivå er veldig store forskjeller mellom landene.

Med en nordisk dialog på dette området vil det ligge bedre til rette for å samarbeide om fordelingen av folk som trenger beskyttelse. Det vil være mye bedre enn at et land må ta en mye større del av ansvaret enn et annet, slik som vi ser at situasjonen er i dag med at et land i Norden tar imot mange flere asylsøkere enn andre land.

Den norske statsministeren, Erna Solberg, nevnte selv i går at det er viktig at Europa samarbeider om folkeretten og forvaltningen av den. Da må vi i Norden, som verdens mest integrerte region, gå foran ved å vise hvordan et sånt samarbeid bør og kan fungere. Europa ser ikke ut til i dag å ville ta ansvaret for en human asylrett og fordeling av folk på flukt. Her kan vi i Norden vise vei.