312. Christian Juhl (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
312
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Date

Tak for det. Oven på Martti Ahtisaaris gode start på dagen er det jo temmelig nemt at tage stilling til det her forslag, som også Præsidiet står bag. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, måske især de punkter, der handler om at lave en Stoltenberg nr. to, hvor vi fokuserer på at bygge fred i verdens konfliktområder, og hvor vi måske laver skitserne til en akademisk uddannelse. Jeg tror, det virkelig kunne være med til at styrke evnen til at indgå i det. Men vi skal jo ikke underkende det, som Ahtisaari også nævner, nemlig de personlige kontakter. Det vil sige, at landenes fælles sum af kontakter til ledere og oppositionsfolk rundt i verden er det, der kan formidle en samtale og en dialog, som ofte kan forebygge en krise og en krig.

Vi ser sådan på det, at vi har i mange, mange år brugt vores bedste forskere til at udvikle de mest bestialske våben – lad mig bare nævne de kemiske våben, klyngebomber, miner og atomvåben, som vi jo har diskuteret her - og hvad der ikke er brugt af akademisk forskningsmæssig og teknisk kraft fra vores samfund på det, som i stedet for kunne være brugt til at forebygge konflikterne, så vi nu er nødt til at tage et meget grundlæggende skridt.

Det er fint, at de konservative, Bertel Haarder og andre synes, at vi skal have en mindre militær styrke, som så kan svare igen, hvis det er nødvendigt at forsvare ens land, men jeg tror, at vi er i den situation, at vi har brugt måske 1 pct. af den kraft, vi har brugt på militæret, på at forebygge konflikterne. Hvis vi ad åre kunne - og især hvis vores børnebørn ville - vende om på de to tal, så de 99 pct. blev brugt på at forebygge konflikterne og 1 pct. blev brugt på at rode lidt rundt i et militært og teknologisk projekt, ville verden blive bedre, og så ville vi kunne forebygge mange, mange flere konflikter. Det er jo det, der også i den nordiske tankegang har været kernen, når vi har været allerbedst. Det håber jeg at vi kan blive med det her projekt. Jeg synes virkelig, at der tegner sig nogle nye veje. Vi har i vores gruppe nævnt det tidligere, men nu har vi jo så fået en fælles samling om det, og det er vi rigtig glade for. Tak for det.