355. Ola Elvestuen (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
355
Person
Speaker role
UHN
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Jeg skal snakke på vegne av utvalget.

Vi står i en klima- og naturkrise. Det er ingen tvil om at det er vi som sitter i posisjon i dag, som må komme med tiltakene og har det viktigste arbeidet. Det er vi som har hovedansvaret for at vi skal kunne nå klimamålene og få mer natur i årene framover. Det er likevel sånn at det er de unge i dag som vil oppleve og tvinges til å måtte håndtere konsekvensene av manglende innsats med tanke på hvordan det er i dag.

Dette forslaget om ungdommens klimaråd, Ungeklimaråd, kommer opprinnelig fra Ungdommens nordiske råd. Jeg vil berømme dem for å ha lagt det fram. Vi har en delt innstilling fra utvalget. Flertallet oppfordrer de nordiske regjeringene til å etablere nasjonale representative unge klima- og biodiversitetsråd – biodiversitet har vi lagt inn som en viktig del av dette – men at dette også kan bygge på eksisterende strukturer.

Så kommer uenigheten, der det er et mindretall som har med en reservasjon. Vi skriver at vi må forplikte regjeringene til å behandle forslag fra unge og konsultere i relevante saker, altså at det blir en rådgivende instans. I dag er det slike unge klimaråd i Sverige og Danmark. Det er også under etablering i Finland. Vi mener at for disse bør biodiversitet være en viktig del av deres arbeid. Klimaarbeidet overfor unge organiseres nå forskjellig i de nordiske land.

Avslutningsvis: Mindretallet, som har en reservasjon, betviler vel egentlig den nordiske nytten av forslaget og mener også at unge klimaråd er noe som bør tas opp i det enkelte medlemsland. Men problemstilling med behovet for både å lytte til unge og at det er vi som må tak i problemet vi står overfor, deles. Dette er utvalgets innstilling, og utvalget har det tydelige flertallet som går inn for at vi skal be nordiske regjeringer opprette slike unge klimaråd.