Bjørn Kalsø (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
224
Person
Speaker role
landsstyremand, Færøerne
Date

Herr præsident. Fra færøsk side kan jeg sige, at det glæder os meget, at man nu har vedtaget at indstifte en ny nordisk børne- og ungdomslitteraturpris. Det er vores faste overbevisning, at alle tiltag, der er med til at sætte fokus på børne- og ungdomslitteraturen i Norden, er af stor betydning, og især, hvis der er tale om en pris, som rigtig vil noget.

Det er offentligt anerkendt, at gode børnebøger har kolossal betydning for den unge generations udvikling og trivsel. Det kan ikke vurderes højt nok, hvor stor betydning det har for vores børn, at de kan bevare læselysten og muligheden for at udvikle deres sprog, fantasi, følelser og kundskaber i det hele taget ved læsning.

Set fra et færøsk synspunkt synes jeg, at en hæderskronet nordisk børne- og ungdomslitteraturpris kan føre til, at endnu flere gode nordiske børne- og ungdomsbøger vil se dagens lys i fremtiden. Jeg synes, at den nordiske børne- og ungdomslitteratur står stærkt og har gjort det længe, og at den bør hædres. Jeg synes selvfølgelig også, det er vigtigt, at det bliver synliggjort i forbindelse med prisoverrækkelsen, og det støtter jeg fuldt ud.

Jeg er også meget glad for, at man nu taler om, at denne pris kan uddeles allerede i 2013, selv om man har vedtaget, at det først skulle starte i 2014. Hvis det kan lade sig gøre, enten ved en ny vedtagelse eller ved et pilotprojekt, så synes jeg, at det ville være meget godt. Tak.