Helgi Hjörvar (Replik)

Information

Typ
Replik
Tal nummer
12
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppens talsperson
Datum

Kære nordiske venner og ærede præsident. Tak for disse visioner om den nordiske supermodel.

Lad mig sige, at den nordiske supermodel undergraves af privatisering til internationale firmaer på sundhedsområdet og på skoleområdet. Jeg henviser her blandt andet til Attendosagen oppe i Finland i dag, til John Bauer-situationen og generelt til udviklingen i Norden og beder statsminister Reinfeldt om at kommentere på private internationale firmaer i nordisk velfærd.

Visioner er gode, men som Færøernes lagmand, Kaj Leo Johannesen, påpegede, så skal der også midler til. Om det er rigtigt, at vi er stærkere sammen og kan spare penge ved at gøre ting sammen, så spørger jeg formanden for ministerrådet: Er det så ikke logisk at sætte flere midler af til vores samarbejde for at spare på hjemmeplan end at skære ned fra det ene år til det andet? Er statsministrene parate til at sætte midler bag visionerne om nordisk samarbejde?

Til sidst – fordi vi taler om ungdommen og de unges situation – beder jeg statsminister Reinfeldt om at uddybe den kommentar, han har, om, at vi kunne lære en hel masse af hinanden, med hensyn til, hvordan vi kan bekæmpe ungdomsarbejdsløshed. Da vi jo har haft den største ungdomsarbejdsløshed i Sverige, er jeg interesseret i at høre mere om, hvad det er, han henviser til, altså om den vigtigste ting, vi kan lære af hinanden for at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed. Er hans vision om en ungdomsgarantiplan?