Rigmor Andersen Eide (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
72
Date

Jeg vil gi min fulle støtte til Velferdsutvalgets anbefalinger, og jeg vil takke utvalgets leder, Anders Andersson, for en god jobb i denne saken.

I forslaget fra ministerrådet heter det blant annet at man skal fremme en målrettet og effektiv ressursinnsats på sosial- og sunnhetsområdet, som i større grad møter de fremtidige behov. Det står videre at forebygging, tidlig innsats og rehabilitering skal prioriteres. Det er bra.

Under sesjonen i Helsinki 1. november 2012 vedtok Nordisk råd en svært tydelig og klar rekommandasjon, og jeg viser til Rek. 36/2012. Nordisk råd samlet seg da om en rekke tiltak på det alkoholpolitiske området. Alkolås for yrkessjåfører og promilledømte, alkoholgrense på 0,2 promille ved bruk av alle motordrevne farkoster i Norden og strengere regler for alkohol- og tobakksreklame var blant tiltakene som ble anbefalt av rådet. I tillegg ønsket man at de nordiske landene skulle igangsette arbeidet ”Tobakksfritt Norden 2040”. Det er bra.

Ruspolitikk, forebygging og tidlig innsats er svært viktig. Alkohol- og tobakksrelaterte skader øker i Norden, og under sesjonen i Helsinki anbefalte Nordisk råd at det skulle iverksettes en rekke tiltak for å bedre folkehelsa. Det var viktige skritt framover. Nå går vi videre, og arbeidet må følges opp.

Jeg er glad for at ministerrådet er så tydelig på at man må forebygge at unge havner i alkohol- og narkotikamisbruk. Det slås fast at folkehelse er et samfunnsansvar som må forankres på tvers av sektorer. Det er jeg enig i.

Tidlig alkoholdebut og misbruk av narkotika øker risikoen for vold og sosiale problemer. Det vet vi. Jeg opplever at både Nordisk råd og ministerrådet er opptatt av hva vi i fellesskap kan gjøre for å redusere narkotika- og alkoholproblemene. Å fokusere på forebygging er viktig. Da må vi ha en aktiv politikk på dette området. Rusavhengighet er et samfunnsproblem, men aller viktigst: Det er tragisk for dem som rammes.

Jeg er glad for at Velferdsutvalget legger stor vekt på forebygging i sin tenkning og i sine rekommandasjoner til Nordisk ministerråd. Så håper jeg at dette temaet blir fulgt opp med konkrete tiltak, blant annet slik de ble formulert i Helsinki 1. november 2012.