Manu Sareen (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
149
Person
Speaker role
Samarbejdsminister
Date

Ærede kollegaer og kære nordiske venner. Som nordisk minister og minister for ligestilling vil jeg gerne give et par yderligere argumenter for, at vi i udviklingen af den fremtidige nordiske model holder fast i ligestilling som en grundlæggende værdi og bruger det aktivt i brandingen af den nordiske supermodel. Og der er selvfølgelig rigtig mange gode argumenter for, hvorfor der er tale om en konkret merværdi.

Der er tale om en nordisk nytte, fordi ligestilling er en vinderstrategi. Ligestilling skaber nemlig lige muligheder og sætter en ramme, hvor den enkelte kan gro og udfolde sig, og ligestilling kan desuden også betale sig. Det viser den samfundsøkonomiske bundlinje med stor tydelighed. Ligestilling er nemlig en del af kernen i vores samfund på lige linje med demokrati, økonomisk vækst og velfærd.

Der er brug for de nordiske lande globalt, når der skal drøftes ligestilling rundtomkring i verden. Selv om vi ser en masse fremskridt for især kvinder verden over, så oplever vi også en stigende modstand mod kvinders rettigheder og mod nedbrydning af traditionelle kønsroller. Jeg har oplevet det på nærmeste hold i FN’s Kvindekommission i New York. På den samling så vi med al tydelighed, at på trods af at jeg har talt med rigtig mange engagerede og velmenende ministre fra hele verden, så har vi også utrolig svært ved at få aftaler hjem. I 2012 fik vi slet ikke nogen aftale overhovedet.

Vi ser i disse år en uheldig alliance mellem en række konservative lande, som forsøger at gradbøje kvinders rettigheder og underlægge dem religiøse og kulturelle hensyn. I år gik det heldigvis meget bedre, men kun fordi vi fik mobiliseret et stærkt politisk pres, og her kan jeg med stolthed sige, at det var de nordiske lande, der var rigtig aktive. Vi fik en fælles stemme, og vi fik en række møder med ministre fra netop centrale lande, og heldigvis viste det sig med al tydelighed, at dialog hjælper. Ja, dialog kan man næsten sige fremmer forståelsen. Og her kan vi nordiske lande gøre en enorm forskel, når vi optræder i samlet flok. Uagtet om vi snakker om kønsroller, eller om vi snakker om social kontrol, bedre uddannelse til piger og drenge, bekæmpelse af kønsbaseret vold eller kvinders ulighed globalt, så har vi i de nordiske lande en fælles rolle at spille, hvad enten det er i New York eller i forbindelse med en gay pride-parade, der løber af stabelen et andet sted i verden.

Jeg håber, at vi kan blive endnu skarpere på en nordisk ligestillingspolitik i fremtiden. Derfor havde jeg også for nylig indkaldt til en tværnordisk konference i København, hvor den fremtidige nordiske ligestillingspolitik var på dagsordenen. Mit ønske var fuldstændig klart: At deltagerne skulle komme med ideer, input og inspiration til det nordiske ligestillingssamarbejde. Og deltagerne kom netop også med en række konkrete forslag, som jeg har videregivet til mine nordiske ligestillingskollegaer. Det gjorde jeg i sidste uge, hvor det heldigvis blev modtaget rigtig, rigtig positivt.

Kære kollegaer og nordiske venner, vi skal udnytte den opmærksomhed, den nordiske model har i øjeblikket, til at være med til at forme fremtidens løsninger på ligestillingsområdet. Vi kan gøre Norden til en mærkevare og bidrage lige præcis til det, vi snakkede om i sidste uge, nemlig next practice.