Børge Brende (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
150
Person
Speaker role
Udenrigsminister
Date

Det er meget gledelig å kunne notere klare fremskritt i det nordiske samarbeidet på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området. Min svenske kollega, Carl Bildt, har vist til en rekke eksempler på hva som er oppnådd i fellesskap de siste årene.

Godt nordisk samarbeid gjør oss bedre rustet på den globale arena, både fordi vi er sterkest sammen, og fordi vi gjør den nordiske stemmen for demokrati og menneskerettigheter tydeligere.

Gjennomføringen av luftovervåkingsprogrammet på Island, som også er berørt og som er et fellesnordisk prosjekt, viser at vi går fra ord til handling, og det viser også den fulle dynamikken i det nordiske samarbeidet. Det er en milepæl i nordisk sikkerhetspolitikk og militært samarbeid. Det nordiske samarbeidet på materiellsiden viser hvordan vi sammen kan utnytte ressursene bedre og jobbe smartere.

Styrket nordisk samarbeid i sikkerhetspolitikken underbygger og supplerer FN, NATO og EU. Det er til alles fordel, selv om vi har ulike tilknytningsformer til EU og NATO.

Vi har også fått på plass et nordisk gradert kommunikasjonsnettverk – i disse dager er det kanskje ikke så dumt – og et samarbeid mellom nordiske fagmyndigheter om digital sikkerhet. Det er et godt eksempel på hvordan vi kan trekke veksler på hverandres kunnskap og teknologi.

I de samtalene som har vært mellom de nordiske utenriksministrene, har vi selvsagt ikke kunnet unnlate å snakke mye om den humanitære katastrofen som vi står overfor i Syria. Det er millioner som har flyktet, men det er også millioner av intern fordrevne i Syria. Det må nå skapes et nytt momentum rundt den humanitære tilgangen i Syria. Det er hjerteskjærende å se hvordan barn og unge lider under mangel på rent vann og mat. Det er kaldt i Syria, og det er mangel på tepper og på bosteder – de mangler alt. Hjelpen er der, men det er ikke mulig å få tilgang. Tilgang for humanitær assistanse er et grunnleggende prinsipp i alt det vi har blitt enige om i den humanitære retten og i Genèvekonvensjonene. Dette er et arbeid som de nordiske utenriksministrene vil stå sammen om for å holde trykket oppe i FN.

Det vi også ser, er at den alvorlige situasjonen i Syria nå sprer seg i hele Levanten-området. Vi vet at Jordan har tatt imot nærmere en million flyktninger. Vi vet at situasjonen i Libanon også er meget, meget krevende. Det er en destabilisering av en region som allerede har store og grunnleggende utfordringer. Det er derfor viktig at vi også stiller opp for Jordan, for Libanon og for de andre landene som nå er rammet av dette. Det er også viktig at vi støtter opp om FN og spesialutsending Brahimis arbeid. Brahimi er – så vidt jeg forstår – i Damaskus i dag. Han forsøker å få Assad-regimet til å forstå at det må finnes en løsning og en utgang på denne helt uakseptable borgerkrigen. Hvis man ikke finner en løsning i de nærmeste månedene, er jeg redd dette vil bli en konflikt som vil fortsette måned etter måned. Vi vet dette ut fra egen erfaring i vår egen verdensdel. Vi brukte mange hundre år på å håndtere den type religiøse konflikter vi nå i realiteten står overfor i Syria. Jeg vil for eksempel minne om 30-årskrigen i Europa.

I denne sammenheng vil jeg også nevne situasjonen mellom Israel og Palestina. Utenriksminister Kerry har tatt et viktig initiativ for å gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning. Forhandlingene krever full støtte fra det internasjonale samfunn. Giverlandsgruppen – AHLC – som Norge leder, vil spille en viktig rolle for å understøtte Kerrys initiativ. En svekket økonomi med reduserte tjenesteleveranser fra palestinske selvstyremyndigheter vil raskt kunne slå ut i uro på Vestbredden og komplisere forhandlingene. Det er derfor viktig at palestinerne tilføres finansielle ressurser i denne viktige fasen. Det er samtidig viktig at bosettingsaktivitetene stopper opp og ikke påvirker forhandlingsprosessen negativt. Vi må ikke glemme, slik Kerry har understreket, at dette kan være siste mulighet til å få til en varig løsning på konflikten.

Nordisk koordinering, nordisk samhandel, og en nordisk røst også på områder hvor vi har en felles politikk, teller internasjonalt og blir lagt merke til. Norden er opptatt av verdier, menneskerettigheter og viktige prinsipper som bør styre oss i den krevende utenrikspolitiske situasjonen vi står midt oppe i.