Marit Nybakk (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
282
Person
Speaker role
Præsidiets talsperson
Date

La meg først få takke det svenske formannskapet på vegne av det norske formannskapet i rådet for et konstruktivt samarbeid med ministerrådet og med det formannskapet som Ewa Björling har ledet. Det var en videreføring av det norske formannskapet i ministerrådet året før, og den måten vi har kunnet samarbeide på, har vært konstruktiv og fruktbar, synes jeg.

Nordisk råd ser fram til den moderniseringen og gjennomgangen som ministerrådet nå har varslet som en del av det visjonsarbeidet som ble nevnt av samarbeidsministeren. Det betyr en gjennomgang av nordiske institusjoner og prosjekter, men ikke minst en gjennomgang av beslutningsprosessen fra Nordisk råds vedtak og uttalelser til den enkelte minister og det enkelte ministerråd. Dette for å få en raskere behandling og en større gjennomslagskraft for de vedtakene som fattes. Så skal rådet selvfølgelig ta sitt ansvar når det gjelder å være mer presis i sine uttalelser.

En av hovedsakene for det norske formannskapet i Nordisk råd har vært å sikre at den nordiske modellen for samfunnsutvikling forblir robust og bærekraftig. Det har også vært sammenfallende med det svenske formannskapet i ministerrådet. Det betyr at vi sikrer, men samtidig drøfter, hvordan vi skal utvikle de universelle rettighetene våre og sikre høy sysselsetting i et hav av arbeidsledighet i Europa, at vi fortsatt viderefører likestilling mellom kvinner og menn, og at vi har et aktivt trepartssamarbeid i arbeidslivet.

Blant de temaene som har vært oppe i år, er fokus på ungdomsarbeidsledighet. Vi satte pris på å få være med på det seminaret som var i Stockholm 16. mai, men også det oppfølgende møtet mellom presidiet og statsministrene.

For oss er det viktig at det kommer konkrete handlingsplaner og initiativ. Det samme gjelder selvfølgelig på grensehinder, hvor det nå ligger en omorganisering foran oss, og hvor Presidiet skal sluttbehandle den saken i begynnelsen av desember.

Helt til slutt: Forsvarssamarbeidet og samarbeid om beredskap og sikkerhet har stått i fokus for Nordisk råds arbeid i hele dette året med norsk formannskap. Det vil vi videreføre. Vi har begynt å sikre en mer aktiv parlamentarisk forankring, og det regner jeg også med at det svenske formannskapet vil fortsette i 2014.