Bertel Haarder (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
283
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Som formand for Nordisk Råds budgetgruppe vil jeg gerne sige tak til både rådet og ministerrådet for den proces, vi har været igennem. Den har været vanskelig, der har været sten på vejen, men vi endte med et rimeligt resultat. Tak til Ewa Björling og tak til Magnus Holm.

Vi har beskåret budgettet og igangsat en række processer, som kan føre til en koncentration af de nordiske indsatser på områder med nordisk merværdi. Jeg har det budskab til ministerrådet, at det er vigtigt for Nordisk Råd, at vi bliver inddraget meget tidligt i processen for næste års vedkommende, og det er vigtigt, at budgettet bliver overskueligt, så vi kan gennemskue, hvilke valgmuligheder vi har. Politik er jo at vælge, og hvis tingene præsenteres, så man ikke kan se valgmulighederne, bliver det vanskeligt at få en ægte politisk proces.

Til os selv, til Nordisk Råd, vil jeg sige, at vi jo har en budgetpolitik, der siger, at vi i almindelighed er imod generelle besparelser, altså pro rate-besparelser. Vi vil have prioriteringer, og det har været et dejligt standpunkt at have, men i det kommende år bliver det vanskeligere. Der kommer vi til prioriteringerne. Derfor vil jeg også rose ministerrådet for, at man fulgte vores forslag om, at man gennemførte nogle pakker, altså hvor alle lande skulle ofre noget. At så også denne model giver problemer i visse lande, har vi set, men det er grundlæggende den rigtige måde at gøre det på.

Når nu denne spareproces over to år er afklaret, vil jeg ønske, at det derefter ikke længere handler om yderligere besparelser, men jeg vil ønske, at prioriteringsprocessen fortsætter. Altså efter spareprocessen har vi brug for et fortsat prioriteringsproces. Det er mit ønske til arbejdet i det kommende år.