Erna Solberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
71
Person
Speaker role
Statsminister, Norge
Date

Jeg er veldig enig i at det er viktig at vi i denne situasjonen sørger for at vi har et godt samarbeid mellom Norden og Baltikum. Det er viktig at vi sikrer oss deltakelse og aktivitet sammen. Noe av det vi som er NATO-medlemmer, har bidratt med, er bl.a. de beroligelsestiltakene hvor Norge sammen med Tyskland kommer til å bidra med militært personell neste år, i arbeidet for å sikre mer beroligelse i de baltiske områdene.

Når det gjelder spørsmålet knyttet til Nord Stream, er det et tema som jeg synes de landene som først og fremst har territorielt ansvar, må ta en diskusjon om. Jeg mener at det er noen sikkerhetspolitiske utfordringer. For oss som er alternativ gassleverandør, må jeg være ærlig og oppriktig og si at jeg synes det er litt vanskeligere, fordi vi alltid vil bli oppfattet som å ha egne motiver i den debatten, fordi Norge er den alternative gassleverandøren i en slik diskusjon. Jeg håper at de landene i Norden som har den egne debatten om dette, vil være de som tar hoveddiskusjonen knyttet til de spørsmålene.

Vi har bidratt til energisikkerhet gjennom kommersielle løsninger. Når Litauen i dag kan være i en posisjon hvor de kan håndtere sin situasjon overfor Gazprom bedre, er det fordi de har fått energiløsninger i samarbeid med norske partnere. Det samme gjelder den opplevelsen som ikke minst Ukrainas president Porosjenko ga uttrykk for da han var i Norge, at leveransene fra Statoil til Ukraina har bidratt til at de har klart seg gjennom en veldig tøff vinter.