Bengt Morten Wenstøb (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
457
Speaker role
Den Konservative Gruppe, Udvalget for Velfærd i Nordens talsperson
Date

Ærede president, kjære nordiske venner!

Vi har en humanistisk arv og tradisjon i Norden som det er verdt å ta vare på, i særdeleshet når det er utfordringer internasjonalt. Vi må se enkeltmennesket der andre ser flyktningstrømmer. Vi må ivareta rettssikkerheten der andre velger raske løsninger. Vi må tenke langsiktighet der andre stenger grensene.

Historien forteller oss at kvinner og barn er mest utsatt for ydmykende handlinger i krise- og krigsområder. Samtidig har verdenssamfunnet både vedtatt menneskerettserklæringen og barnekonvensjonen for å ivareta deres rettssikkerhet. Derfor er det viktig at de nordiske landene står opp for barn som utsettes for krenkelser. Det har vi også gjort tidligere.

Svært få ønsker å flykte fra sine hjem. De fleste ønsker å vokse opp med mor, far og venner, og for dem som ikke har muligheten, er siste utvei å reise fra sitt hjemland. For mindreårige er det ekstremt utfordrende. For mange er reisen fra hjemlandet til et nytt land en reise med mange prøvelser. Noen når aldri frem og dør underveis.

De barna som får sin asylsøknad behandlet, må få tilbud om undervisning, fritidsaktiviteter og et meningsfylt innhold i hverdagen. Dette kan man gjøre i samarbeid med frivillige organisasjoner. Det er mange som ønsker å stille opp for et medmenneske.

Utvalget for velferd i Norden fremmer en 9-punktsplan for å gjøre det lettere å være mindreårig asylsøker i Norden. Punktene omhandler ventetid for saksbehandling og avgjørelse, ventetidens innhold, oppfølging av barnet i ventetiden i forhold til helse og rettigheter, aldersvurdering og ikke minst oppfølging og etterforskning av forsvunne asylsøkerbarn.

Vi er en nordisk stemme som ofte lyttes til internasjonalt. La oss bruke den til å fremme humanismens tradisjoner og barnekonvensjonens idealer om barnets beste i verdenssamfunnet. Det klarer ikke barn alene.