179. Ine Marie Eriksen Søreide (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
179
Speaker role
Norges udenrigsminister
Date

Dette er jo et spørsmål som for så vidt hører under andre statsråder, men jeg svarer gjerne på det overordnete spørsmålet knyttet til signalet.

Jeg tror alle vi som sitter i denne salen, er veldig godt klar over at vi i de nordiske landene har veldig gode og liberale abortlovgivninger, hvor vi har selvbestemmelse som et grunnlag, men at det også er noen rammer rundt den selvbestemmelsen, som det alltid har vært. Det handler særlig om spørsmålet om hvor mange uker man har selvbestemmelse og selvbestemt abort.

Jeg opplever at den grunnstammen er det ingen som har et ønske om å forandre. At det allikevel foregår diskusjoner om enkelte sider ved abortlovgivningen i de ulike nordiske og europeiske landene, bl.a. etter hvert som teknologien gjør nye framskritt, og man klarer å redde barn stadig tidligere, synes ikke jeg er unaturlig. Jeg mener ikke at det sender et galt signal i seg selv at det er en åpen og fri debatt rundt de spørsmålene. Jeg opplever heller ikke at den demonstrasjonen som var på mandag, i så måte er annerledes eller bidrar til at man på noen måte ser annerledes på selve grunnstammen i det som vel er nokså felles nordisk, nemlig at selvbestemmelsen ligger til grunn.