Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Oslo, 31. august - Norge

Fra filmen Oslo, 31 August
Photographer
Jakob Ihr
Oslo, 31. august er en fri fortolkning af den franske roman ‘Le feu follet’ af Pierre Drieu La Rochelle. Joachim Trier og hans manuskriptforfatter Eskil Vogt blev inspireret af tidløsheden i bogen, som gav dem mulighed for at udforske ”den følelsesmæssige og næsten fysiske oplevelse af en eksistentiel krise”.

Synopsis

Anders (34) har snart gennemført sit afvænningsprogram på landet. Som en del af programmet har han fået lov til at tage til en jobsamtale i byen. Men han udnytter turen til at blive i byen, hvor han går omkring og møder folk, som han ikke har set i et stykke tid. Anders er klog, tiltrækkende og kommer fra en god familie, men han plages voldsomt af alle de muligheder, han har spildt, og alle de mennesker, som han har svigtet. Han er stadig relativt ung, men han føler på mange måder, at hans liv allerede er slut. Resten af dagen og natten med kæmper minderne om fortidens fejltagelser med muligheden for kærlighed, et nyt liv og håbet om at kunne se en fremtid for sig, når morgenen kommer.

Om filmen

Oslo, 31. august er en fri fortolkning af den franske roman ‘Le feu follet’ af Pierre Drieu La Rochelle. Joachim Trier og hans manuskriptforfatter Eskil Vogt blev inspireret af tidløsheden i bogen, som gav dem mulighed for at udforske ”den følelsesmæssige og næsten fysiske oplevelse af en eksistentiel krise”. Den franske instruktør Louis Malle filmatiserede allerede romanen i 1963 (Le feu follet). Trier er forblevet tro i forhold til Drieu La Rochelles portræt af en narkoman på afvænning, som forsøger at konfrontere sine dæmoner og finde en mening med sit liv. For at skabe en dokumentarisk stemning i projektet brugte instruktøren et Steadicam til optagelser af mennesker på gaden i Oslo ved siden af professionelle og semi-professionelle skuespillere såsom hovedrolleindehaveren Anders Danielsen Lie.

Filmen havde verdenspremiere ved årets filmfestival i Cannes i Un Certain Regard. Den har fået meget positive anmeldelser og er blevet solgt til adskillige lande. Den er også blevet udvalgt til Toronto International Film Festival 2011. Filmen har premiere i Norge den 31. august 2011.

Instruktør – Joachim Trier

Joachim Trier
Photographer
Nils Vik

Født i København i 1974. Joachim Trier er vokset op i en familie af filmskabere og begyndte at optage 8mm-film, da han var fem år gammel. Han blev desuden norsk mester i skateboarding og lavede videoer om skateboarding. Efter studier på European Film College i Danmark studerede han på National Film and Television School i England. Flere af hans kortfilm har fået anerkendelse på filmfestivaler, eksempelvis Procter (bedste britiske kortfilm samt en UIP-pris i Edinburgh). Han blev verdenskendt efter sin instruktørdebut Reprise (2006), som er blevet vist over hele verden og har fået over 20 priser, såsom bedste instruktør i Karlovy Vary, Discovery-prisen i Toronto og tre nationale Amanda-priser (bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript). 
Oslo, 31. august er Triers anden spillefilm. I øjeblikket er han i gang med det amerikanske projekt Louder than Bombs, som er et familiedrama, skrevet i samarbejde med Vogt.

Manuskriptforfatter – Eskil Vogt

Eskil Vogt
Photographer
Kristian Skylstad

Eskil Vogt er født i 1974 og er en norsk manuskriptforfatter/instruktør. Han har studeret instruktion på den franske filmskole la FEMIS, og to af hans kortfilm, som er lavet i Frankrig – Une étreinte (2003) og afgangsfilmen Les étrangers (2004) – har vundet adskillige internationale priser. 
Eskil Vogt har kendt instruktøren Joachim Trier i lang tid, og de skrev i fællesskab manuskriptet til spillefilmen Reprise, som har vundet over 20 internationale priser, herunder en Amanda for bedste manuskript. Vogt og Trier delte også en Film & Kino Aarnot statuette i 2007 for ”den mest fremtrædende præstation inden for norsk filmkunst”. Sammen har de netop færdiggjort manuskriptet til Louder than Bombs. 
Vogt arbejder i øjeblikket med filmen Stockholm finnes ikke, som bliver hans debut som instruktør.

Producer – Yngve Sæther

Yngve Sæther
Photographer
Jo Michael

Yngve Sæther er født i 1964 og brugte meget af sin ungdom i filmklubber og i filmhuse. Han blev producer og udviklingschef i Motlys i 2001. Mannen som elsket Yngve, som er baseret på Tore Renbergs roman, var Sæthers debut som spillefilmsproducer. Filmen har fået adskillige internationale priser, herunder fire nationale Amanda-priser (bedste film, bedste børne- og ungdomsfilm, bedste instruktør og bedste klipning) og var desuden nomineret til Nordisk Råds Filmpris 2008. 
Sæther har produceret yderligere to film baseret på Renbergs karakter Jarle Klepp. Jeg reiser alene (over 72.000 solgte billetter i Norge) og Kompani Orheim (norsk premiere i februar 2012). Blandt producerens kommende projekter finder vi Hjelp af den debuterende instruktør Dag Johan Haugerud og Eskil Vogts instruktørdebut Stockholm finnes ikke. Producerens længe ventede tv-serie Buzz Aldrin vil blive vist på NRK til efteråret. 
Sæther blev valgt til Norges Producer on the Move i 2009.

Producer – Sigve Endresen

Sigve Endresen
Photographer
unknown

Sigve Endresen er født i Stavanger i 1953 og har været aktiv i den norske filmbranche siden 1975. Han instruerede sin første kortfilm i 1978 og var med til at danne Motlys i 1983. I dag er selskabet et af de største produktionsselskaber inden for spillefilm og dokumentarfilm i Norge og står bag næsten 80 film. 
Endresen har samarbejdet med nogle af de mest etablerede navne i Norge såsom Nils Gaup (Misery Harbour) Marius Holst (Øyenstikker), og Gunnar Vikene (Himmelfald). Rune Denstad Langlos spillefilmsdebut Nord har vundet adskillige internationale priser, herunder Best New Narrative Filmmaker ved Tribeca Film Festival i New York, og den var nomineret til Nordisk Råds Filmpris i 2009. 
Endresen var co-producer på Kunsten at græde i kor, som vandt Nordisk Råds Filmpris i 2007 samt den svenske film Maria Larssons evige øjeblik. Han har desuden produceret den norske film Få meg på, for faen sammen med Brede Hovland. Filmen vandt prisen for bedste manuskript på Tribeca i 2011.

Producer – Hans Jørgen Osnes

Hans Jørgen Osnes
Photographer
unknown

Hans-Jørgen Osnes har arbejdet som production manager, line producer og producer på mere end hundrede reklamer og musikvideoer for Moland Film og 4 ½. Han var instruktørassistent på Reprise af Joachim Trier. Han har nu etableret produktionsselskabet Don’t Look Now i samarbejde med Trier og manuskriptforfatter Eskil Vogt. Oslo, 31. august er hans første spillefilm som producer.