Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Dansk.

Svinalängorna

Beyond fra Sverige, nomineret til Nordisk Råds filmpris 2011
Fotograf
Unknown
Svinalängorna er den prisvindende svenske skuespillerinde Pernilla Augusts instruktørdebut. Filmen er baseret på bestselleren Svinalängorna af Susanna Alakoski.

Synopsis

En morgen lige inden jul modtager Leena (34) et telefonopkald fra et hospital i den by, hvor hun voksede op. Det viser sig, at hendes mor er døende. Denne nyhed får den unge kvinde til at konfrontere sin mor for første gang i sit voksne liv. Leena har kæmpet hårdt for at lægge sorgen over den tabte og dystre barndom bag sig. Nu tvinges hun til at forholde sig til sin fortid for at kunne komme videre.

Om Filmen

Svinalängorna er den prisvindende svenske skuespillerinde Pernilla Augusts instruktørdebut. Filmen er baseret på bestselleren Svinalängorna af Susanna Alakoski. Skuespillerinden blev kontaktet af Drakfilm, som havde anskaffet sig rettighederne til bogen. Hun blev omgående rørt af historien og Leenas hårde opvækst, ”vanskelighederne ved at være fattig, fra et andet land og ikke at kunne sproget.”

August har fravalgt det lineære perspektiv i fortællingen om Leenas barndom, og i stedet tager synsvinklen afsæt i den voksne Leena. Ifølge August handler filmen om ”at lyve over for sig selv og de mennesker, man har omkring sig”. ”Det er denne historie, jeg ønskede at fortælle om at tage en beslutning og hvordan man kan komme videre i sit liv på trods af fortiden,” siger skuespillerinden som nu også er instruktør. August havde set Noomi Rapace spille Medea, og hun hyrede hende før hun fik succes med Millennium-trilogien.

Filmen havde verdenspremiere i Kritikerugen i Venedig 2010, hvor den vandt Audience-Critics Week-prisen og UNESCO-Hope-prisen. Efterfølgende fik den flere andre prestigefyldte priser såsom NDR Best Feature Film i Lübeck og tre Guldbagge-priser for bedste instruktør, bedste kvindelige birolle (den finskfødte Outi Mäenpää) og bedste klipning (Åsa Mossberg).

Filmen har solgt omkring 650.000 billetter i Skandinavien (heraf næsten 400.000 i Sverige) og var en af Nordisk Films nye pan-skandinaviske kommercielle successer efter Millennium-trilogien.

Instruktør / Manuskriptforfatter – Pernilla August

Pernilla August
Fotograf
unknown

Pernilla August er født i 1958 i Stockholm og er en af Sveriges mest internationalt berømte skuespillerinder. Hun havde et givende samarbejde med den svenske mesterinstruktør Ingmar Bergman, som castede hende til den Oscar-vindende Fanny og Alexander (1982). Hun spillede den kvindelige hovedrolle i Bille Augusts Den gode vilje, som Bergman skrev manuskriptet til, og fik prisen for bedste kvindelige hovedrolle ved filmfestivalen i Cannes i 1992.  Hendes samarbejde med den legendariske svenske instruktør blev udvidet til også at omfatte tv-formatet (Larmar och gör sig till) og Kungliga Dramatiska Teatern i Sverige (Et dukkehjem, Et vintereventyr, Maria Stuart og Gengangere). August fik sit gennembrud i Hollywood via rollen som Anakin Skywalkers mor i George Lucas’ Star Wars Episode 1 – The Phantom Menace (1999) og i Star Wars Episode 2 – Attack of the Clones (2002). Blandt de mange skandinaviske instruktører, som hun har haft et inspirerende samarbejde med, finder vi Per Fly (Drabet), Kristian Petri (Detaljer) og Björn Runge (Hvis jeg vender mig om, Mun mot mun). I 2009 medvirkede hun i Jörgen Bergmarks prisvindende instruktørdebut En rationel løsning og Håkon Lius Miss Kicki. Vi kommer til at se hende i de kommende svenske film Dom över död man af Jan Troell og Call Girl af Mikael Marcimain.  Svinalängorna er Augusts debut som manuskriptforfatter/instruktør.

Manuskriptforfatter – Lolita Ray

Lolita Ray
Fotograf
Micke Berg

Lolita Ray er født den 21. februar 1957 i Stockholm med en indisk far og en svensk mor. Hun fik debut som manuskriptforfatter i Pernilla Augusts instruktørdebut Svinalängorna som er baseret på Susanna Alakoskis bestseller. Hun er sanger og sangskriver i bandet Brittakaren og optræder desuden solo med sine egne sange.

Producer – Helena Danielsson

Helena Danielsson
Fotograf
unknown

Helena Danielsson er født i 1966, har studeret tysk sprog og litteratur i Østrig og er uddannet i psykologi og medier/kommunikation ved Lunds universitet i Sverige. Hun etablerede produktionsselskabet Hepp Film i 2003 efter at have arbejdet i den skandinaviske og europæiske filmindustri i femten år.

Hepp Films primære funktion er at udvikle og producere spillefilm, tv-dramaer og dokumentarfilm i samarbejde med prisvindende europæiske talenter. Nylige eksempler på dette er En rationel løsning af Jörgen Bergmark, vinder af Arte France Cinema-prisen/CineMart (2007) og dokumentarfilmen Smiling in a Warzone, som blev nomineret til en Emmy i 2007.

Hendes mest ambitiøse projekt er en – stadig unavngivet – ny film om den svenske bokser Bo Högberg og cabaretsangerinden Anita Lindblom med Ola Rapace og Noomi Rapace på rollelisten. Hollywoodinstruktøren Catherine Hardwicke (Twilight, Thirteen) er tilknyttet det engelsksprogede projekt.

Producer – Ralf Karlsson

Ralf Karlsson
Fotograf
unknown

Ralf Karlsson er født i Stockholm i 1953. Han blev færdiguddannet på Dramatiska Institutet i Stockholm i 1980. Det følgende år begyndte han at arbejde som producer for Drakfilm, et selskab som blev etableret i 1974. Han er nu administrerende direktør for selskabet. Drakfilm har i alt produceret 16 spillefilm, syv større tv-serier, over 1.000 reklamer, corporate film, undervisningsfilm, musikvideoer og dokumentarfilm. Blandt disse finder vi krimiserien Honest Blue Eyes (1977), Sinkadus (1980) og spillefilmen Manden fra Mallorca af Bo Widerberg (1984).