Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Norden gør sig klar til tættere europæisk samarbejde på energiområdet

10.11.15 | Nyhet
Kommuniké fra de nordiske energiministres møde i København den 10. november 2015: I 100-året for den første elforbindelse mellem Sverige og Danmark vendte de nordiske energiministre blikket mod Europa og drøftede det nordiske energisamarbejdes samspil med EU’s Energiunion, der bland andet har fokus på regionale samarbejders rolle i Europa.

Det nordiske samarbejde skal fortsat bygge på tillid og solidaritet og kæmpe for klimavenlig grøn vækst, konkurrencekraft og forsyningssikkerhed.  Her har de nordiske lande stærke kompetencer og kan profilere sig globalt. Et vigtigt område også for Nordens erhvervsliv.

Ministrene udtaler i forbindelse med mødet, at harmoniseringen og styrkelsen af det nordiske elmarked må fortsætte, så de stigende mængder vedvarende energi kan håndteres i elsystemet, og at det effektive, markedsbaserede nordiske elmarked kan bidrage til harmoniseringen af det europæiske marked. Ministrene betoner vigtigheden af, at systemoperatørerne (TSO’erne) i lyset af den europæiske udvikling har net- og systemudviklingsplaner med et nordisk perspektiv klar i 2017, og at de nordiske regulatorer til 2016 udarbejder en handlingsplan til imødegåelse af effektproblematikken. 

Ministrene udtrykker stor tilfredshed med samtalen med næstformand for Europa-Kommissionen Maroš Šefčovič, der gjorde rede for fremdriften i Energiunionens gennemførelse og glæder sig over, at der er god brug for en stærk nordisk stemme og nordiske erfaringer i det regionale samarbejde i Europa. 

Det nordiske myndighedssamarbejde om markedstilsyn af energirelaterede produkter, Nordsyn, er et andet godt eksempel, som Europa kan lære af. Det giver mere for pengene og bedre kontrol med, hvad der kommer på markedet, end når landene handler hver for sig. Ministrene bakkede op om en fortsættelse af Nordsyn de kommende år. Det er til gavn for erhvervsliv, forbrugere og energi- og klimamålene, udtaler ministrene.

Det glæder ministrene, at de færøske bestræbelser på at indpasse grønne løsninger i et ødriftsystem netop har fået Nordisk Råds natur- og miljøpris. De erfaringer er der også brug for ude i verden.  

Ministrene ser med tilfredshed på, at Nordisk Energiforskning giver vægtige bidrag til at finde nye, rene energi-teknologi-løsninger og identificerer og profilerer Nordens styrkepositioner stærkt. Det sker fx i forbindelse med COP 21 ved hjælp af analyser og budskaber om Nordens resultater med integration af elmarkederne, der giver plads til mere fornybar energi i elnettene og bevirker, at Norden er 25 år foran resten af verden med hensyn til CO2-intensitet i el-produktionen.

I de kommende år står Norden over for at skulle forny indholdet i sit energisamarbejde. Ministrene mener, at tidspunktet for at sætte en strategisk gennemlysning i gang af det nordiske energisamarbejde er velvalgt. Gennemlysningen skal gøre det frivillige nordiske samarbejde klar til en ny fase med større regional integration i Europa.

Der skal snarest udpeges en respekteret undersøger med faglig indsigt, der får til opgave at komme med forslag til, hvilke konkrete samarbejdsområder der med fordel kan samarbejdes om set i lyset af EU’s forpligtende energisamarbejde, Energiunionen og de nye regionale samarbejder i Europa. Ministrene ser frem til at drøfte undersøgerens foreløbige forslag på næste års ministermøde i Helsingfors. 

Yderligere oplysninger

Som repræsentant for det danske formandskab af Nordisk Ministerråd: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ved kontorchef Jane Glinvad Kristensen, Energistyrelsen, telefon +45 41284676 eller jgk@ens.dk 

Som repræsentant for Nordisk Ministerråd: Dagfinn Høybråten ved Annika Rosing, telefon +45 21 71 71 14 eller anro@norden.org.