348. Christian Juhl (Indlæg)

Information

Speech type
Inlägg
Speech number
348
Speaker role
Presidiets talesperson
Date

Jeg har lovet på Præsidiets vegne at prøve at fremføre både Bertel Haarders, Michael Tetzschners og Hans Wallmarks synspunkter på det her område, samtidig med at jeg også blander lidt af min egen holdning ind i det. Men det er på vegne af Præsidiet.

Hvis klimakrisen kunne løses med ord, ville vi politikere have løst den krise for meget, meget længe siden. Der er sagt mange ord de sidste mange år. I går var der en af kollegaerne, der sagde: Norden er god til miljø og klima, og de andre burde takke os. Javel, det er muligt, men vi er stadigvæk nogle af de lande i verden, der har det største fodaftryk, som vi skal have formindsket ret voldsomt. Derfor skal vi handle; vi skal ikke kun tale.

I den rapport, som Mette Gervin Damsgaard har lavet til denne debat, står der bl.a.:

"Trods en hastig vækst i klimavenlige teknologier som sol- og vindkraft, elbiler og batterier gøres der ikke nær nok for at understøtte det tiltag, der begrænser mængden af CO2, som ledes ud i atmosfæren. Den fortsatte vækst i udledningen viser, at klimapolitikkerne er utilstrækkelige til at håndtere den fortsatte march opad i energiforbrug, der drives af såvel behov for udvikling som trangen til at forbruge stadig mere." 

Det er en barsk fælles erkendelse, vi har i vores rapport. 

Der står videre: "De færreste går fri af konsekvenserne...", men værst går det ud over verdens fattigste, og derfor har vi også lovet dem i Parisaftalen, at vi skal finde nye penge - ikke ulandsbistand, nye penge - til klimabistand til verdens fattigste.

Der kunne siges meget, men jeg vil gerne anbefale jer at læse det notat, der er lavet. Det er ganske lærerigt og en god status efter min mening.

Vi skal sørge for, at vi får borgerne med os. Vi skal ikke tro, at der findes lette genveje - og tak til professoren for det gode oplæg. Jeg tror, vi skal lade mangfoldigheden i det nordiske samarbejde råde. Det vil sige, at vi skal bruge alles ideer, og vi skal lade den konkrete beslutningskraft og handlingen råde i de kommende år og ikke nøjes med rigtig mange ord. Så jeg vil stoppe her.