199. Jens Stoltenberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
199
Speaker role
NATO
Date

Noen av de aller vanskeligste beslutningene vi tar som politiske ledere, enten det er i enkeltland eller det er i NATO som allianse, er: Når skal vi bruke militærmakt, og når skal vi ikke bruke militærmakt? Begge beslutningene er vanskelige. Jeg var aktiv i politikken i Norge da verdenssamfunnet kritiserte Vesten for ikke å bruke militærmakt og for ikke å gripe inn da vi så folkemordet i Rwanda på 1990-tallet, eller da vi så massakren i Srebrenica noen år senere. Da var nok feilen at vi satt stille og ikke gikk inn med tung militærmakt for å hindre de overgrepene.

Så har vi brukt militærmakt f.eks. på Balkan, i Bosnia-Hercegovina og i Kosovo. Jeg mener det var klart riktig. Jeg mener også det var riktig og nødvendig, etter at vi hadde sett et terrorangrep organisert fra Afghanistan der nesten 3 000 mennesker ble drept, å bruke militærmakt for å bekjempe Al Qaida i Afghanistan.

Så er det også helt sikkert ganger det var galt – f.eks. mener jeg det var galt i 2003, det mente jeg da og det mener jeg nå, å bruke militærmakt mot Irak. Og det er alltid lettere etterpå å vurdere når det var riktig og når det var galt å bruke militærmakt. Mitt eneste budskap til deg er at det å tro at vi aldri skal bruke militærmakt, at vi f.eks. skulle avstått fra å bruke militærmakt i Afghanistan mot Al Qaida, eller for den saks skyld mot IS i Irak og Syria, mener jeg er galt. Vi kan ikke sitte og se på IS operere slik som de gjorde i Irak og Syria – kontrollere et område like stort som Storbritannia, 8 millioner mennesker, organisere angrep mot oss – uten at vi reagerer.

Så er alltid problemet: Når skal man avslutte? Vel, vårt hovedmål i Afghanistan var å hindre terror, og det har vi hindret ved å bekjempe Al Qaida, og det har vi hindret ved at det i de 20 årene ikke har vært noen terrorangrep mot våre land organisert fra Afghanistan. Så må vi, etter at vi nå har trukket oss ut, fortsette å prøve å trygge det. Det blir ikke lett, men det er ikke det samme som å si at det var galt at vi gikk inn for å stoppe terrororganisering fra Afghanistan.