213. Jens Stoltenberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
213
Speaker role
NATO
Date

Ja, mer samarbeid om ny teknologi og ikke minst kunstig intelligens vil være en klar fordel. Vi må samarbeide som nordiske land, som NATO-land og med partnere som Sverige og Finland. Et av de viktige initiativene vi tok på NATO-toppmøtet denne sommeren, var å etablere et nytt innovasjonsfond i NATO-regi for å styrke utviklingen av nye teknologier. Vi lagde også vår første strategi for kunstig intelligens, simpelthen fordi vi forstår at vi må samordne innsatsen, vi må forsøke å sette noen standarder for hvordan denne kan brukes, og hvordan vi skal unngå misbruk av kunstig intelligens.

Men overordnet tror jeg følgende: Jeg tror ikke vi forstår rekkevidden av nye teknologier for hvordan våpenkappløpet kommer til å se ut i framtiden. Jeg bor i Brussel, og der er vi nær slagmarker fra første verdenskrig. De skjønte ikke hva den industrielle revolusjonen betød for krigføring før de så hundretusener dø i skyttergravene. Jeg er redd vi ikke forstår kombinasjonen av kunstig intelligens, autonome droner og systemer, og ansiktsgjenkjenning koblet inn i våpensystemer. Det endrer totalt krigens natur, like fundamentalt som den industrielle revolusjonen.

Da står vi overfor to utfordringer. Den ene er at vi må unngå at de som er våre mulige motstandere, får et forsprang på de teknologiene, og det er det akutt fare for at de får.

Den andre er at når de teknologiene blir brukt i våpensystemer – noe som vi allerede er i gang med å gjøre både fra vår side og fra andre lands side – må vi prøve å få noen systemer for etisk bruk og for våpenkontroll. Det er ikke lett, men det krever igjen at verden sitter sammen, og at vi bruker NATO som redskap, både for å holde det teknologiske forspranget og for å etablere de etiske og de rustningsmessige kontrollordningene.