De nordiske mulighetenes tid er nå

Blant resultatene nevnes blant annet samarbeidet om problemstillinger som integrering, digitalisering, EU-spørsmål, hvordan man konkret skal håndtere følgene av klimaendringene, det framtidige nordiske arbeidslivet samt nordiske innovasjonshus rundt i verden.
En stor del av initiativene er tverrsektorielle, og er finansiert takket være et mer fleksibelt nordisk budsjett og organisering i ministerrådet.
Det kreves større åpenhet for fortsatt forandring for at den nåværende store tilliten til det nordiske samarbeidet ikke skal erodere
Generalsekretær Dagfinn Høybråten, som har ledet reformarbeidet, kommenterer:
– Mitt syn er at mulighetenes tid rår i Norden. Det reformerte samarbeidet er bedre rustet enn før til å ta vare på mulighetene, og det finnes også en politisk vilje til dette i landene.
Som en konsekvens av den økte effektiviteten i samarbeidet stiller de nordiske landenes regjeringer nå høyere krav enn tidligere til Nordisk ministerråd; man har behov for ytterligere samarbeid og forventer seg resultater.
Dagfinn Høybråten understreker imidlertid at reformarbeidet ikke er avsluttet.
– Det kreves større åpenhet for fortsatt forandring for at den nåværende store tilliten til det nordiske samarbeidet ikke skal erodere, sier han.